Cele cinci motive pentru care construirea Spitalului „Mama și Copilul” Constanța a fost scoasă de la finanțarea prin PNRR

În luna ianuarie, Consiliul Județean Constanța și PNL Constanța (din care făcea parte la acea vreme Mihai Lupu, președintele CJ) anunțau că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi finanțat proiectul “Construire corp nou – departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa. ”

Domeniul sănătății este o prioritate, iar aceste investiții vor fi un bun de care vor putea beneficia toți constănțenii”, spunea atunci Bogdan Huțucă, liderul PNL Constanța.

Citește și: Spitale noi. Constănțenii sunt sceptici că acestea se vor construi vreodată

Doar că, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că proiectul construirii acestui spital a pierdut finanțarea prin PNRR.

Dobrogea Live a solicitat Ministerului Sănătății să menționeze exact care sunt motivele care au dus la scoaterea de pe lista finanțărilor prin PNRR a construirii spitalului cunoscut generic „Mama și Copilul”.

Citește și: Cum va arăta viitorul Spital de Cardiologie și Oncologie a orașului Constanța FOTO

Ministerul ne-a comunicat că la bază a stat o analiza de risc realizată de către experți ai Băncii Mondiale și experți ai Comisiei Europene. Astfel, proiectul Consiliului Județean Constanța a fost deficitar în ceea ce privește cinci puncte (indicatori tehnici):

  1. Gradul de digitalizare,
  2. Respectarea procentelor obligatorii privind neutralitatea climatică și tranziția digitală,
  3. Buget,
  4. Stadiu de implementare (proiectul era în stadiul de licitație publică a proiectării și execuției n.red.),
  5. Analiza de risc a Băncii Mondiale cu privire la termenele cerute pentru implementare.

„Obiectivul de investiții nu este blocat sau anulat, unica modificare care intervine este  – schimbarea sursei de finanțare”, menționează Ministerul Sănătății.

Mihai Lupu: proiectul merge mai departe

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a anunțat în cadrul ședinței CJ de miercuri, 20 septembrie, că licitația publică s-a încheiat iar proiectarea și execuția acestui spital a fost atribuită.

Suntem înaintați. Chiar ieri am semnat raportul de atribuire. Dar important pentru județul nostru este că ne-am făcut treaba și am dus la bun sfârșit toate elementele care stau la baza unei proiectări” susține Mihai Lupu.

Citește și: Un medic descrie „cârpelile” din secțiile deschise la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Președintele CJ spune, de asemenea, că proiectul va fi finanțat de către Ministerul Sănătății lucru pe care, ministerul nu l-a specificat în răspunsul transmis către Dobrogea Live.

„Construire corp nou – departament sănătatea mamei şi copilului Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanța” este un proiect cu o valoare estimată de 430 milioane de lei.

Proiectul prevede construirea unui număr total de 365 paturi din care, pentru spitalizare continuă – 247 paturi, pentru spitalizare de zi – 79 paturi, pentru ATI – 39 paturi ,două blocuri de operații, Bloc 1 – Obstetrică/Ginecologie – 5 săli, Bloc 2 – Chirurgie pediatrică – 4 săli și de două unități primiri urgențe, UPU Pediatrie, UPU Obstetrică/Ginecologie.

Citește și: CNI temperează elanul lui Bourceanu (PNL). Spitalul de Pediatrie NU este finanțat

Urmărește-ne pe:

Doneaza