Mozaicul mural „Geneze”, de pe fațada principală a Casei de Cultură din Mangalia va fi conservat odată cu reabilitarea întregii clădiri, cu fonduri de la C.N.I.
Consilierii locali din Mangalia au aprobat documentația tehnico-economică pentru reabilitarea Casei de Cultură din localitate și predarea amplasamentului către Compania Națională de Investiții (CNI), în vederea demarării lucrărilor de execuție. Conform documentației tehnice, clădirea va fi complet refăcută pentru a reda edificiului cultural funcțiunea pentru care a fost creată în anul 1961, de către arhitectul Nicolae Vlădescu.
Mozaicul mural „Geneze” a fost creat în anul 1963 de pictorul Jules Perahim şi sculptorul Mac Constantinescu. Lucrarea reprezintă elementele vieţii: apa, pământul, aerul şi soarele, la care se adaugă simbolul existenţei umane: copilul. Suprafaţa de peste 300 mp, compusă din 3.150.000 de piese ceramice colorate, pătrate cu latura 2×2 cm, făcea din acesta cel mai mare mozaic mural din ţările socialiste din spaţiul ex sovietic.
„Prin acest proiect, dorim să aducem edificiul cultural la standardele cerințelor actuale, referitoare la desfășurarea evenimentelor cultural-artistice, într-un spațiu adecvat și atmosfera dorită. Prin Direcția de Cultură, avem pârghiile necesare pentru a pune în valoare patrimoniul cultural din sudul județului Constanța”, a declarat primarul Radu Cristian.
Parterul va fi conceput astfel încât să reprezinte un spațiu destinat vizitatorilor. Pentru publicul spectator, în foaier se va amenaja un bar cu o capacitate de 40 de locuri, spațiu polivalent ce permite organizarea de expoziții, vernisaje, lansări de carte, etc. Sala de spectacol va fi dotată cu mobilier fix pentru majoritatea locurilor, fiind prevăzute şi spații pentru persoanele cu dizabilități. Scena va fi conectată la un depozit pentru decoruri şi la un nod de circulaţie de serviciu, ce face direct legătura cu cabinele actorilor şi accesul spre exterior.
De asemenea, se va retehnologiza și înlocui vechiul ecran, precum și sistemul de ridicare-coborâre al acestuia, prin demontarea unor panouri mobile din pardoseala scenei. Proiectul mai prevede lucrări la finisajele interioare și exterioare.
Potrivit Direcției de Cultură și Sport Mangalia, Casa de Cultură din oraș (1959–1962) este o operă unicat a arhitectului Nicolae Vlădescu, „un proiect realizat inițial doar pe jumătate, din lipsă de fonduri. Imobilul brutalist, simplist ca formă se face remarcat doar prin copertina din beton ce marchează intrarea. Ca funcțiune imobilul a fost gândit atât ca sală de spectacole cât și club estival cu cinematograf. La nivelul 1 se mai afla și o sală de lectură cu depozit pentru cărți și trei cercuri de studio. A îndeplinit funcţia de Sală de Conferinţe şi Cinematograf, neavând spaţii specializate (sală de dans, săli de repetiţii, ateliere pentru decoruri şi recuzită). Sala de spectacole dispunea de 450 de locuri și a fost dotată cu echipamente și instalații de iluminat, ventilație, proiecții, sonorizare performante pentru perioada respectivă. Inaugurarea Casei de Cultură din Mangalia a avut loc la 10 august 1961. Mozaicul ”Geneze”, adăugat mai târziu pe fața principală, reușește să mai umanizeze imensul perete rece din beton.”