2.4 C
Constanța
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăActualitateCeea ce Securitatea a unit, femeia să nu despartă

Ceea ce Securitatea a unit, femeia să nu despartă

Doi semnatari ai unor angajamente cu Securitatea, actuali ierarhi ai BOR, par să nu se înțeleagă în tălmăcirea scripturilor. Totul a plecat de la modul săvârșirii Tainei Botezului, apoi a continuat cu rolul și importanța femeii în Biserică.

Despărțiți de „femeie”

Femeia a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus ÎPS Teodosie într-o emisiune la un post de radio. Declarația a inflamat opinia publică, iar ierarhul a fost „turnat” la CNCD – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Nu doar laicii l-au criticat pe ÎPS Teodosie, ci și prelații. Unul dintre ei este ÎPS Calinic al Argeșului. „Voi încerca să scriu despre o altă minune, cea a răsplății întreite făcută de Dumnezeu Femeii prin aceea că: Au aflat cele dintâi despre Învierea lui Iisus Hristos; au văzut cele dintâi pe Iisus Cel înviat din mormânt şi au dus cele dintâi vestea cea mare a Învierii lui Iisus, chiar ucenicilor Săi!”, a scris Calinic Argeşeanul într-o postare pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. „Femeia este un Înger purtător de mir!”, a mai spus acesta.

Și în luna februarie au apărut tensiuni între cei doi episcopi. Teodosie l-a atacat pe Calinic pe tema Botezului, o temă aflată în prim-plan după ce un copil a murit imediat ce a fost botezat la o biserică din Suceava.

„Nu răspund (n.r. la afirmațiile ÎPS Calinic), dar nu le împărtășesc nicidecum. Cred că sunt luate așa, superficial și la Sinod vom avea o discuției cu toții, pentru că nu poate să treacă aceste afirmații superficiale care contrazic Sfintele Canoane. Nu pot să fie acceptate de membrii Sfântului Sinod. Imposibil! Ce-am spus mai înainte, botezul rămâne să-l săvârșim după toată regula canonică” a declarat Teodosie.

În prealabil, ÎPS Calinic al Argeşului a declarat referitor la modul în care se săvârșește botezul: „Cred că în viitor se va analiza practica scufundării pruncilor la botez şi se va lua hotărârea cea mai potrivită întru respectarea rânduielii şi evitarea cu grijă a nedoritelor accidente”.

Uniți de Securitate

Pe 29 septembrie 1987, Teodosie Petrescu (Macedon la vremea respectivă n.red.) semna un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache“.

„Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Pricopie şi al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, judeţul Suceava, mă angajez să nu divulg faţă de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea în problemele de interes major ale statului nostru“.

Angajamentul semnat de ÎPS Teodosie – sursa: Adevărul

ÎPS Teodosie a explicat pentru Adevărul că a fost obligat să semneze acel angajament. „Ei mi-au transmis că, dacă nu colaborez, nu voi fi lăsat să plec în străinătate, ceea ce s-a şi întâmplat, întrucât am reuşit să plec după Revoluţie. Am două decizii de necolaborare cu Securitatea, eliberate de CNSAS“.

În volumul „Am înțeles rostul meu… Părintele Arsenie Papacioc în dosarele Securității”, apărut la editura Humanitas (2014), cercetătoarele Mariana și Iuliana Conovici, scot la iveală numele celor care l-au urmărit pas cu pas pe marele duhovnic al Dobrogei.

O notă informativă, din 26 februarie 1976, aparține sursei ”Zamfir”, actualul Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Calinic Argatu. Acesta, viețuitor la acea vreme al mănăstirii Cernica, la fel ca și părintele Arsenie, raporta la securitate comportamentul și concluziile de pe urma dialogurilor cu marele duhovnic.

Nota informativă 3863/003/26.02.1976 vorbește despre atitudinea părintelui față de Mișcarea Legionară, dar și despre o presupusă dorință de a deveni martir, fiind gata oricând să moară.

Cele mai populare

Recent Comments