-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăMarea Neagră“Casa cu lei” va fi reabilitată

“Casa cu lei” va fi reabilitată

“Casa cu lei”, clădire emblematică pentru orașul Constanța, urmează să intre în reabilitare după ce va primi toate avizele specifice, au declarat pentru “Dobrogea Live” reprezentanții Vega Turism SA, compania care deține imobilul.

“Demersurile au început deja. Certificatul de urbanism a fost eliberat recent, în urma solicitării noastre de a reabilita și reamenaja clădirea. Procedurile de obținere a avizelor necesare pentru autorizația de construire urmează calea firească. Sperăm că lucrările vor începe cât de curând”, au precizat sursele menționate.

Potrivit acestora, clădirea aflată în proprietatea omului de afaceri Gabriel Comănescu, va fi restaurată fără să fie afectat aspectul arhitectural al clădirii, iar aceasta nu va fi înstrăinată după reabilitare.

Construită după planurile arhitectului Berindei

Frumoasa clădire, aflată în apropierea Pieței Ovidiu, a fost construită după planurile arhitectului Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898.

Monumentul istoric este realizat în stilul neorenaşterii italiene, cu elemente neoclasice, și a fost ridicat de armeanul Dicran Emirzian pentru familia sa.

Numele clădirii, “Casa cu lei”, provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi poziționați în capetele coloanelor imobilului.

“Casa cu lei”, celebru restaurant

Potrivit Mediafax, după primul război mondial, clădirea a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă, documentele vremii indicând că acest lucru s-a întâmplat în 1921.

Apoi, în “Casa cu lei” a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, până în 1941, când s-a mutat la Bucureşti. Imobilul a avut apoi mai mulţi chiriaşi, iar în 1950 a fost naţionalizat.

În anii ’70, “Casa cu lei” a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată într-un restaurant celebru la vremea aceea, care a funcţionat până în primii ani după Revoluţia din 1989.

Citește și: O clădire veche de aproape 100 de ani din Peninsulă, în restaurare

Cele mai populare

Recent Comments