-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăTOP-ȘTIRIO clădire veche de aproape 100 de ani din Peninsulă, în restaurare

O clădire veche de aproape 100 de ani din Peninsulă, în restaurare

O clădire construită în perioada 1921-1929 în centrul vechi al Constanței, la numai 50 de metri de Piața Ovidiu, se află în restaurare de anul trecut, iar lucrările vor fi încheiate în acest an.

Casa aparține omului de afaceri Andrei Muntmark, care a declarat pentru „Dobrogea Live” că destinația imobilului va fi de spații de birouri și nu va fi vândută după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Clădirea, care are 30 de încăperi desfășurate pe aproape 700 de metri, este situată pe strada N. Titulescu, vizavi de mai celebra Casă cu lei.

Reabilitarea constă în refacerea fațadelor – prin păstrarea elementelor arhitecturale existente, amenajarea interioară, inclusiv refacerea instalațiilor sanitare și electrice, reamenajarea mansardei.

Din punct de vedere al sistemului structural nu se vor realiza lucrări majore, având în vedere faptul că nu se aduc modificări la structura portantă verticală, și nu se modifică goluri de uși și de ferestre.

Deși nu figurează pe lista monumentelor istorice, proprietarul a declarat că dorește să readucă imobilul la forma sa inițială si să păstreze intactă alura istorică a clădirii.

Din prima tranzacție de vânzare – cumpărare între Mișu Grigorescu și Albert Theiler, rezultă că imobilul a fost edificat în perioada 1921-1929.

Între anii 1960-1990 clădirea a fost proprietatea Statului, prin HCM nr. 8/1960, fiind administrat de ICRAL Constanta, cu funcțiune de locuințe colective.

După retrocedarea imobilului către moștenitori, în 2009, acesta a fost vândut actualului proprietar, în 2018.

În perioada 1929-1960, având în vedere activitatea predominantă din zona peninsulară și activitatea desfășurată de proprietarii anteriori, se presupune că imobilul a avut destinație de spații comerciale/sediu de birouri.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments