Un proiect de Lege a Pescuitului a trecut recent de Senat și urmează să fie discutat în Camera Deputaților. Conform proiectului, resursa piscicolă a Deltei Dunării trece din administrarea ARBDD în administrarea ANPA.
„Unii chiar vor să ne distrugă de tot Dobrogea noastră..și o fac sistematic, golănește dar legal”, spune deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei). El este unul dintre inițiatorii altui proiect de Lege a Pescuitului, depus și el în Parlament, un proiect ce prevede sprijinul pescarilor de bună credință și pedepse aspre pentru braconieri. Doar că, parlamentarii atrag de timp și evită să pună pe masa comisiilor de specialitate a Camerei Deputaților acest proiect.
„Văzând acestea, niște golănași ajunși prin ministere și Parlament, au depus un nou proiect al Legii Pescuitului. Unul prin care nu numai că sunt foarte blânzi cu cei care prăduiesc resursa piscicolă a țării, dar unde cuvinte precum „repopulări”, „zone de protecție” sau „strict interzise” nu există. Un proiect în care amenzile rămân ridicol de mici iar infracțiunile sunt doar de ochii lumii. Un proiect prin care se va distruge și puținul rămas din pescuitul în Delta Dunării”, spune Bola.
Proiectul, care a trecut de Senat cu voturile senatorilor PSD, USR și PNL, prevede că tot fondul piscicol din România trece în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), inclusiv fondul piscicol de pe teritoriul Administrației Rezervație Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Senatorii Forța Dreptei au votat împotrivă, iar cei ai UDMR s-au abținut.
„Practic, asta înseamnă că ARBDD își pierde aproape orice atribuție în domeniul pescuitului. Legea Pescuitului, în forma votată săptămâna aceasta, una complet dăunătoare pentru Delta Dunării și pentru rezervație, a fost promovată intens de către un personaj extrem de insalubru, fost secretar de stat, fost președinte ANPA și unul dintre inițiatorii Bursei de Pește din Tulcea, proiectul de 5 milioane de euro născut mort.
Un individ care, atunci când era secretar de stat, a organizat ȘI A PARTICIPAT la un examen pentru un post de director într-o instituție subordonată direct…chiar lui! Și „culmea”, a mai și câștigat postul respectiv, pe care îl și ocupă la momentul de față! Frumoasă treabă, așa-i?”, se întreabă retoric Bogdan Bola.
El arată și câteva diferențe între proiectul său de Lege a Pescuitului și proiectul care a trecut de Senat:
- În proiectul care a trecut la Senat, obligația de a repopula apele noastre este menționată într-un singur articol. În proiectul inițiat de Bogdan Bola, s-a stabilit un cadru clar și un program, cu respnsabilități clare pentru autorități (opt pagini), despre cum se va desfășura programul anual de repopulări.
- Legea depusă de Bogdan Bola este un material exhaustiv, lucrat cu specialiști din domeniul pescuitului și reprezentanților MAI. Are 139 de articole, 6 anexe și a primit sprijinul a două organizații internaționale de profil. Legea depusă recent „de combinatorii din PNL-PSD” este o variantă și mai proastă a legii existente, are 59 de articole și „pune cruce Rezervației Biosferei Deltei Dunării.”
- În legea depusă de Bogdan Bola se propune interzicerea pescuitului comercial pe apele interioare, cu excepția celor de frontieră. „Dacă vă uitați la ce capturi declară pescarii comerciali care baga plasele în râul Olt o să râdeți în hohote. Ei raportează în medie CINCI (5) kg de pește pe lună. Pare că nu există un scop comercial și un beneficiu comercial pentru stat, dar plasele se bagă”. În legea PNL – PSD, ei sunt lăsați în pace.
„Nu am nici cea mai mică intenție să las lucrurile așa, mai ales pentru că, în situația în care resursa piscicolă trece de la Rezervație la ANPA, există toate șansele ca Delta Dunării să fie scoasă din patrimoniul UNESCO! Oamenii vor sărăci și mai mult, natura se va distruge și mai intens și tot ce știm și iubim în legătură cu Delta noastră va dispărea în timp”, spune deputatul Bogdan Bola.