25.4 C
Constanța
miercuri, august 10, 2022
AcasăPoliticăHoria Țuțuianu, fostul șef CJC, vrea să introducă în legalitate construcțiile abuzive

Horia Țuțuianu, fostul șef CJC, vrea să introducă în legalitate construcțiile abuzive

Deputatul constănțean Horia Țuțuianu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța (CJC), a inițiat în Parlament anularea unui text de lege care, dacă este adoptat, le va permite celor care construiesc abuziv să intre în legalitate.

Parlamentarul PSD propune abrogarea unui articolul din Legea 350/2001 care prevede că nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire”.

Astfel, dacă acest text este eliminat din lege, oricine va putea construi ilegal, sub auspiciul că va putea obține ulterior autorizație.

În prezent, acesta este unul dintre fragilele texte de lege din domeniul urbanismului care se opun construirii abuzive.

„România va reveni la urbanismul din epoca de piatră”

Am încercat mai multe zile la rând să obținem un punct de vedere legat de raționamentul din spatele propunerii deputatului PSD, însă fostul preșdinte CJC nu a răspuns apelurilor și mesajelor noastre.

Intenția de modificare a legii a fost semnalată la începutul săptămânii de către deputatul USR Ionuț Moșteanu, care ne-a transmis că propunerea lui Țuțuianu a fost respinsă de Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaților, însă urmează să mai fie dezbătută încă în trei comisii raportoare.

O reacție pe această temă a venit și din partea consilierului local Cătălin Iacob, membru în Comisia de Urbanism a Consiliului Local Constanța.

Acesta spune că, cel mai probabil, la baza inițiativei stau interese personale.

„Dacă o astfel de propunere va trece, România va reveni la urbanismul din epoca de piatră. Practic orice băiat deștept va putea construi orice își dorește, iar mai apoi va putea intra în legalitate. Blocurile între case, pe spații verzi, pe plajă, pe taluz, vor deveni literă de lege. Inițiatorii acestui proiect ori vor să-și reglementeze niște situații personale, ori sunt inconștienți”, a declarat spus Cătălin Iacob.

Țuțuianu, folosit să defileze cu proiecte sensibile

Horia Țuțuianu a fost președintele Consiliului Județean Constanța în mandatul 2016-2020, poziție părăsită pentru demitatea de deputat. Parlamentarul nu s-a remarcat în cei doi ani de mandat cu nicio inițiativă legislativă.

Însă, la nivelul partidelor mari există practica de a desemna parlamentari neînsemnați să-și asume proiecte controversate, pe post de carne de tun, în cazul în care actele legislative nu sunt primite bine.

Citește și:

Cele mai populare

Recent Comments