Actualitate„Atelierele” Mănăstirii Celic Dere, în plin proces de restaurare. Clădirea datează din...

„Atelierele” Mănăstirii Celic Dere, în plin proces de restaurare. Clădirea datează din 1911

Celic Dere, unul din cele trei așezăminte monahale care formează „Triunghiul mănăstirilor din Nordul Dobrogei”, alături de mănăstirile Cocoș și Saon, se află într-un amplu proces de restaurare și modernizare, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Potrivit ADI ITI Delta Dunării, lucrările se desfășoară în prezent la imobilul „Ateliere” al mănăstirii, care are o vechime de 100 de ani. În această clădire, ridicată în anul 1911, a funcționat atelierul de țesut covoare, stofe si vesminte sacre.

Sursă foto: ADI ITI Delta Dunării

La 1 septembrie 1909 se înființează școala cu limba de predare română (școala de adulte), cărțile de citire fiind Ceaslovul, Psaltirea și Octoihul. Școala Sf. Ana nefiind  încăpătoare, la 3 martie 1911, episcopul Nifon pune piatra de temelie unui nou  atelier de țesut covoare, stofe și veșminte sacre, Sfânta Elisabeta („școala de țesătorie națională”). (…) În 1954, în clădirea atelierului de țesătorie, se înființează Paraclisul cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, care deține icoane vechi, racla argintată cu moaștele ctitorului Athanasie”, arată prof. Doina Lelia Postolache,pe site-ul  Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din Tulcea.

Proiectul „Restaurare și modernizare imobil Ateliere din ansamblul „Mănăstirea Celic Dere”, prevede eliberarea monumentului de construcțiile de depozitare realizate ulterior fără a avea o valoare istorică; demolarea construcției Altarului și refacerea acestuia; stabilizarea terenului de fundație prin realizarea perimetrală a piloților solidarizați cu grinda de coronament și cu grinzi de legătură sub cota pardoselii clădirii mai puțin inclusiv în zona amplasamentului noului altar; realizarea unui zid de sprijin pe zona de teren denivelată situată în spatele imobilului „Ateliere”, a cărui structură în prezent este grav afectată; realizarea unui sistem de drenuri exterior construcției; refacerea structurii de rezistență a altarului cu scările laterale de acces și cu structura independentă de a imobilului existent și consolidarea structurii de rezistență a imobilului existent Stadiul implementării.

Sursă foto: ADI ITI Delta Dunării

Mănăstirea Celic Dere

Prof. Doina Lelia Postolache precizează că, Mănăstirea Celic a fost întemeiată în jurul anului 1840, pe locul unei vechi așezări de pustnici romani, de călugări romani din România și din Basarabia. În urma unui incendiu care a mistuit casa de rugăciune ridicată pe coama dealului, unde astăzi este cimitirul, călugării s-au mutat mai jos, pe locul grădinilor maicilor, și în 1846, au construit o biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului care adăpostea și stăreția, un paraclis cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, care servea și ca trapeză, clopotnița cu șase clopote și chilii, toate clădirile fiind făcute din paiantă. Paraclisul, arhondaricul din prelungirea paraclisului și chiliile s-au năruit în 1916 în timpul revărsării pârâului Celic. Biserica mare cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construită între anii 1901-1916, pe baza proiectului întocmit de arh. Toma Dobrescu.

Sursă foto: ADI ITI Delta Dunării

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: