2.4 C
Constanța
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăActualitateARCA vrea să construiască la Constanța o rachetă de 70 metri. Au...

ARCA vrea să construiască la Constanța o rachetă de 70 metri. Au avut loc primele discuții cu Primăria

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) vrea să construiască la Constanța o nouă rachetă de 70 metri, întrucât o structură atât de mare nu poate fi transportată pe cale rutieră de la sediul companiei, din Râmnicu Vâlcea, a declarat pentru “Dobrogea Live” președintele ARCA, Dumitru Popescu.

Potrivit acestuia, subiectul a fost deja discutat cu autoritățile locale.

„Am început un nou proiect care vizează dezvoltarea unei rachete de dimensiuni foarte mari. Va fi atât de mare încât nu o vom putea transporta pe cale rutieră. Atunci singura opțiune e să dezvoltăm racheta pe cursul unei ape sau direct la malul mării. În acest sens, prima opțiune este Constanța. Dacă construim aproape de țărm, din hala de producție e mult mai ușor să aduci vehiculul pe suprafața mării. În acest context am avut o scurtă discuție cu viceprimarul Ionuț Rusu și sperăm să primim sprijin din partea autorităților locale”, a spus Popescu.

Acesta a subliniat că ARCA a început deja lucrările la noul proiect la sediul companiei din Râmnicu Vâlcea, însă acolo vor produce doar anumite repere pe care intenționează să le transporte la Constanța dacă planul de deschidere a unei hale de producție la malul mării va funcționa.

“Deja am început să lucrăm la acest nou proiect. Am început să construim matrițerie la Râmnicu Vâlcea, repere care se pot transporta pe bucăți. Racheta va avea în jur de 70 metri lungime. Spre comparație, racheta pe care am prezentat-o astăzi are 14 metri lungime”, a adăugat reprezentantul ARCA.

Pimul satelit românesc se lansează în august din Marea Neagră

Compania a prezentat astăzi în Piața Ovidiu din Constanța primul satelit românesc propulsat de o rachetă proiectată și fabricată integral în România – EcoRocket, care urmează să fie lansat din Marea Neagră în a doua parte a lunii august.

Instalația va fi transportată în largul mării cu ajutorul Forețelor Navale Române, la 20 mile marine (aprox. 36 km) travers de Constanța.

Astfel, potrivit reprezentanților ARCA, cei care vor fi prezenți pe taluzul orașului în ziua lansării vor putea urmări operațiunea din largul mării, dacă dispun de echipamente care permit apropierea imaginii.

EcoRocket se va lansa din Marea Neagră printr-o procedură în premieră, a anunțat organizația.

“În acest fel se obține o flexibilitate excepțională prin posibilitatea de lansare de pe orice mare sau ocean, fără a exista dependența de o rampă de lansare fixă”, susțin reprezentanții ARCA.

Potrivit acestora, prin lansarea programată în următoarea perioadă, România va deveni a 11-a țară din lume care și-a lansat propriul satelit, și a doua din Uniunea Europeană după Franța.

Prin lansarea EcoRocket ARCA urmărește să câștige premiul de 10 milioane euro oferit de Comisia Europeană printr-un program care vizează stimularea industriei aerospatiale europene pentru construcția de rachete lansatoare de sateliți cu un impact redus asupra mediului înconjurător, la un cost de lansare scăzut.

ARCA este o companie aerospaţială cu sediul în România, la Râmnicu Vâlcea şi se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine şi a vehiculelor aeriene fără pilot.

Asociația a fost fondată în 1999 de inginerul român Dumitru Popescu şi alţi pasionaţi de rachete şi aeronautică.

Citește și: Lansarea EcoRocket va putea fi observată din Constanța. Operațiunea, la 36 km travers de oraș

2 COMENTARII

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments