2.4 C
Constanța
miercuri, ianuarie 19, 2022
AcasăMarea NeagrăARCA acuză Autoritatea Aeronautică că-i sabotează lansarea rachetei din Marea Neagră

ARCA acuză Autoritatea Aeronautică că-i sabotează lansarea rachetei din Marea Neagră

ARCA, compania care intenționează să lanseze din Marea Neagră primul satelit românesc propulsat de o rachetă proiectată și fabricată integral în România, acuză Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) că refuză să-i autorizeze zborul.

ARCA susține că Autoritatea Aeronautică și-a declinat competența în a emite avize de zbor în spațiul aerian pentru rachete, care “nu se încadrează în definiția aeronavei”.

De asemenea, reprezentanții companiei susțin că instituția amintită le-a transmis că nu are competențe în spațiul aerian de deasupra Mării Negre, zonă vizată de ARCA pentru lansarea rachetei.

A patra amânare

Pe de altă parte, în comunitatea de profil este pus la îndoială succesul proiectului, mai ales în condițiile în care ARCA a amânat lansarea EcoRocket de patru ori în acest an, fără a oferi nicio explicație.

Publicația noatră a solicitat un punct de vedere Autoritatăți Aeronautice Civilă Română, însă până la acest moment nu ne-a fost transmis un răspuns.

“O mică întârziere, nimic mai mult

Reprezentanții ARCA spus că vor găsi altă alterativă de a lasa racheta, dar nu menționează care ar putea fi acestea.

“În acest moment departamentul juridic al ARCA lucrează cu dedicație împreună cu alte agenții ale statului pentru găsirea alternativelor de lansare, și vă asigurăm că programul merge înainte. Pentru noi nu există înfrângere, ci doar mici întârzieri, iar ceea ce a făcut noua conducere politică a AACR este pentru noi o mică întârziere, nimic mai mult”, se arată într-o comunicare ARCA.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) spune că EcoRocket este primul satelit românesc propulsat de o rachetă proiectată și fabricată integral în România.

Reprezentanții companiei aerospațiale spun că EcoRocket se va lansa din Marea Neagră printr-o procedură în premieră.

“În acest fel se obține o flexibilitate excepțională prin posibilitatea de lansare de pe orice mare sau ocean, fără a exista dependența de o rampă de lansare fixă”, susțin reprezentanții ARCA.

Potrivit acestora, prin lansarea programată de patru ori și anulată tot de atâtea, România va deveni a 11 -a țară din lume care și-a lansat propriul satelit, și a doua din Uniunea Europeană după Franța.

ARCA este o companie aerospaţială cu sediul în România, la Râmnicu Vâlcea şi se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine şi a vehiculelor aeriene fără pilot.

Asociația a fost fondată în 1999 de inginerul român Dumitru Popescu şi alţi pasionaţi de rachete şi aeronautică.

Sursa foto: Lansăm România

CITEȘTE ȘI: ARCA vrea să construiască la Constanța o rachetă de 70 metri. Au avut loc primele discuții cu Primăria

1 COMENTARIU

  1. arca sunt niste falsi care papa bani. nu au terminat niciodata nici macar un proiect ci mereu cand vine vremea de finalizare se intampla ceva si se dau la fund.

    racheta cu apa nu e nimic revolutionar a mai fost testata acum multe decenii si s-a dovedit ca e un mare esec.

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments