Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) va decerna miercuri, 26 octombrie 2022, titlul de „Doctor Honoris Causa” academicianului Nicolae Manolescu, pentru întreaga activitate în domeniul literaturii și al științelor umaniste. Festivitatea va avea loc de la ora 12.00, în Aula Bibliotecii Universitare (Aula B, etaj I, bd. Mamaia 124).
Prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, care va susține laudatio, afirmă că, asemenea lui Eugen Lovinescu și G. Călinescu, Nicolae Manolescu este autorul uneia dintre capodoperele istoriei literare românești, Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură, publicată în prima ediție în 2008.
„Exemplară în această lucrare este capacitatea extraordinară a istoricului literar de a cuprinde și sintetiza, cu un remarcabil spirit analitic, bogăția de forme și expresii ale literarului și, nu în cele din urmă, câmpul vast și atât de divers al literaturii române. Ca și Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu și G. Călinescu, Nicolae Manolescu, una dintre cele mai limpezi minți ale generației sale, este unul dintre creatorii de canon literar, un canon care s-a întemeiat pe o permanență a criticii literare de întâmpinare. Nicolae Manolescu este autorul unor opere fundamentale care au reînnoit discursul critic și gândirea fenomenului literar. Printre ele se află remarcabilul studiu despre roman în trei volume, Arca lui Noe, cel prin care reevaluează contribuția maioresciană în cultura română, Contradicția lui Maiorescu, eseul ce oferă o viziune de ansamblu asupra operei sadoveniene din perspectiva puterilor pe care le mobilizează universul cărții, Sadoveanu sau utopia cărții, studiile care deschid o perspectivă înnoitoare asupra poeziei românești și a discursului poetic din Despre poezie etc. Membru al Academiei Române, ambasador al României la UNESCO, președinte al Uniunii Scriitorilor din România, profesorului Nicolae Manolescu i-au fost acordate medalia și titlul Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres din partea Ministerului Educației Naționale, Învățământului Superior și Cercetării din Franța. Relevându-și monumentalitatea, strălucirea stilistică și intelectuală, opera lui Nicolae Manolescu răspunde chemării timpului ei și mai ales provocărilor acelui timp, ca o lumină în tenebre, ca un exercițiu al libertății și demnității fie într-un moment al contestării lor, fie într-unul al devalorizării lor”, precizează prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici.