Delta DunăriiZone de cuibărit pentru pelicanii creți, amenajate pe Insula Ceaplace: „Suntem pregătiți...

Zone de cuibărit pentru pelicanii creți, amenajate pe Insula Ceaplace: „Suntem pregătiți pentru o nouă generație de juvenili”

În fiecare an revin pentru cuibărit în Delta Dunării pelicanii. Frumusețea și raritatea lor le-a conferit statutul de specie emblematică pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării.

La începutul lunii februarie sosesc primii pelicani creți (Pelecanus crispus) – cea mai mare specie de pelicani din lume. Una dintre zonele de cuibărit preferate de aceștia este Insula Ceaplace, declarată Zonă Strict Protejată exact pentru acest scop.

Potrivit Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, din cauza puterii de erodare a valurilor lacului Sinoe, insula pierde în fiecare an porțiuni semnificative din plaja și stufărișul necesar cuiburilor. Așa că, în fiecare an, inspectorii și agenții ecologi ai Biroului Monitoring, Districte Zone Protejate din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării transportă și aranjează pe insulă cantități suplimentare de stuf pentru a ajuta la consolidarea și extinderea zonelor de cuibărit.

În cursul săptămânii trecute s-au finalizat operațiunile de amenajare, astfel încât Insula Ceaplace este pregătită și anul acesta să-și primească oaspeții iar peste câteva luni sperăm să avem o nouă generație de juvenili învățând să zboare pentru prima dată în Delta Dunării.

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza