Vergil Chițac – Asociația Elevilor: 0-1. Meciul continuă

Vergil Chițac a suferit prima înfrângere în Consiliul Local pe tema burselor ce trebuie să fie acordate elevilor. Chițac este al treilea primar, după Radu Mazăre și Decebal Făgădău, care intră în conflict cu elevii constănțeni.

Consilierii locali au respins ieri proiectul inițiat de Vergil Chițac pentru acordarea burselor sociale pe semestrul I al anului școlar 2020/2021. Legea Educației prevede că elevii au dreptul la patru categorii de burse: de studiu, de merit, sociale și de performanță.

Primarul a ales să discute doar problema burselor sociale deoarece, spune el, se apropie Crăciunul și această categorie de elevi are nevoie de bani. De partea cealaltă, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) i-a cerut primarului să respecte legea și să acorde toate cele patru categorii de burse. „De la bugetul de stat nu s-a alocat niciun ban anul acesta pentru burse”, spune primarul.

În urma ședinței de Consiliu Local, primarul a pierdut, consilierii locali respingând proiectul considerat nelegal de către elevi.

Meciul s-a mutat apoi pe contul de Facebook al primarului Vergil Chițac. Aici, edilul a postat o explicație referitoare la burse, în care el dădea asigurări (pe care elevii nu le cred n. red.) că încearcă să găseascăsoliții pentru a acorda toate bursele, nu doar cele sociale.

„Domnule primar, de ce ati amenintat-o pe Sabina Spătariu că îi faceți plângere penală pentru că și-a spus punctul de vedere? #JeSuisSabina. Acesta a fost mesajul postat de zeci de elevi din Constanța la explicațiile primarului. Mesajul face referire la momentul din cadrul ședinței de CL în care Sabina Spătariu (președinte AEC) le-a atras atenția consilierilor că sunt pe cale să voteze o hotărâre nelegală, iar asociația va face plângeri penale celor care încalcă legea. Deși nu este consilier local, Vergil Chițac i-a dat imediat replica: „Să nu vă alegeți dumneavoastră cu o plângere penală că faceți o presiune înaintea unui vot”.

Nu doar elevii au luat atitudine împotriva primarului Constanței. Zeci, sute de comentarii postate de constănței îi cer acestuia să plătească bursele copiilor.

„Bursele pentru elevi se acordă de mulți ani. Mereu s-au găsit bani pentru elevi. Acum brusc nu mai sunt bani”, se arată într-un comentariu.

„De ce în alte orașe se poate și în Constanța nu? De ce doar bursele sociale? De ce bursele de merit și de studiu nu sunt date? Acești copii nu merită? Știți ce înseamnă pentru ei școală on-line? Noi, părinții, trebuie să le asigurăm calculatorul sau tableta pentru a intra în on-line! Nu sunt susținuți de nimeni și totuși depun efort să învețe, să facă proiecte și tot ce mai trebuie! O bursă de merit este 50 lei, cea de studiu ( pentru care faci dosar) este 250 lei! Nu aveți bani pentru copii! Nu vă pasă!!!!!”,scrie un părinte.

Astăzi urmează să aibă loc o întâlnire între reprezentanții elevilor și primarul municipiului Constanța pe aceeași temă: bursele școlare.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza