3.4 C
Constanța
miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăActualitateBursele elevilor, mărul discordiei în Consiliul Local Constanța. Chițac: Nu e o...

Bursele elevilor, mărul discordiei în Consiliul Local Constanța. Chițac: Nu e o chestiune serioasă

Consilierii locali ai municipiului Constanța sunt chemați azi să aprobe numărul și cuantumul burselor sociale ale elevilor. În schimb, primarul orașului, inițiatorul proiectului, a omis bursele de merit, cele de studii și de performanță.

Primarul Constanţei a convocat pentru marţi, 15 decembrie, o şedinţă de Consiliu Local, iar al doilea punct de pe ordinea de zi se referă la bursele elevilor. Astfel, conform proiectului de Hotărâre, postat pe siteul Primăriei Constanţa, sunt vizaţi doar elevii care beneficiază de burse de ajutor social. În acest sens, proiectul prevede ca bursa socială să fie de 250 de lei pe lună în anul şcolar 2020/2021.

„Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) condamnă ferm atitudinea noii administraţii locale privind situaţia burselor elevilor din Municipiul Constanţa, astfel, elevii olimpici, dar şi cei care au o medie generală mare sau au probleme financiare sunt lăsaţi fără sprijinul autorităţilor, se arată într-un comunicat al AEC.

„Alianța USR-Plus a dat aviz negativ proiectului 2 în Comisia 1 (de buget). La fel vom proceda și în Comisia 4. Suntem impotriva proiectului așa cum apare el pe OZ. Vom vota „pentru” în ședinta de CL, dacă se aduce un amendament la această Hotărâre pentru a se plăti atât bursele sociale, cât și bursele de merit, de studiu și de performanță”, a declarat un consilier local USR PLUS.

UPDATE PSD, prin consilierul local Costin Răsăuțeanu, a cerut să fie păstrate toate bursele prevăzute în Legea Educației, „așa cum le-am lăsat noi”, referindu-se la fosta administrație locală condusă de primarul Decebal Făgădău.

UPDATE „Nu cred că deîndata trebuie plătite bursele celelalte, ci doar cele sociale. În urma unei analize a bugetului, cu Asociația Elevilor, o să vedem dacă vom descoperi sumele. Acum nu e o chestiune serioasă”, a spus primarul Vergil Chițac.

UPDATE Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța a spus că hotărârea „încalcă un drept al elevilor. Vă solicităm să se acorde burse pentru toți sau să acordați un alt termen pentru toate tipurile de burse. Întârzierea este nejustificată. Primăria poate cere bani de la Guvern. ”

UPDATE Chițac: „Sunt dispus, începând de mâine, să discut cu Asociația Elevilor și cu oricine este interesat. Poate vom găsi 26 de milioane pentru aceste burse, față de 10 milioane cât are Iașul”.

UPDATE Reprezentantul Asociației Elevilor a spus că acei consilieri care vor vota o hotărâre referitoare doar la busrele sociale ale elevilor încalcă o Lege care prevede și alte burse, iar mâine AEC va depune plângeri penale împotriva lor. Imediat, Vergil Chițac a intervenit și i-a spus elevei sabina Spătariu să-l „lase cu astea” și să aibă grijă să nu se trezească ea cu o plângere penală pentru intimidarea consilierilor înainte de vot.

UPDATE Ulterior, Chițac și-a potolit limbajul și a spus că stă la dispoziția elevilor pentru a găsi soluți pentru burse.

UPDATE USR PLUS a depus un amendament și cere menținerea structurii actuale a tuturor burselor, cu o reducere a burselor de performanță de la 1.000 de lei la 500 de lei. Amendamentul a primit 9 voturi pentru, 9 împotrivă, 9 abțineri, în consecință nu a fost aprobat.

UPDATE Proiectul de hotărâre numărul 2, referitor la bursele sociale, a fost respins cu 9 voturi pentru, 3 voturi împotrivă și 14 abțineri.

2 COMENTARII

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments