Vânzarea unei suprafețe de 854 mp de plajă către preşedintele PSD Constanța, Ion Dumitrache, încalcă principiile din metodologia de vânzare a bunurilor imobile proprietate privată a municipiului, adoptată în anul 2021 de Consiliul Local.
Ultima etapă a procesului de vânzare a plajei va fi votată joi și se bazează pe metodologia din HCL 293/2021.
Potrivit acesteia, „nu pot face obiectul vânzării bunurile imobile care (…) au destinații speciale în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, art. 2″.
Or legea menționată de metodologie prevede că printre terenurile cu destinații speciale se numără inclusiv plajele.
Mai mult de atât, fostul city manager al Constanței, Felicia Ovanesian, afirmă că președintele PSD nu ar avea dreptul la preemțiune decât pentru cel mult terenul de sub clădirea edificată în trecut de politician, care este jumătate din suprafața totală pe care primăria vrea să o înstrăineze.
Potrivit avocatei, care ne-a transmis soluția unei spețe similare, „prin noţiunea «teren aferent imobilelor înstrăinate în temeiul Legii nr. 112/1995» se înţelege terenul pe care este amplasată construcţia, respectiv amprenta construcţiei, cât şi terenul din împrejurimile construcţiei necesar bunei utilizări a acesteia indiferent de categoria de folosinţă. Stabilirea suprafeţei de teren necesare bunei utilizări a construcţiei se face, motivat, de către entitatea învestită cu soluţionarea notificării„.
Stabilirea terenului aferent construcției nu a fost motivată.
Raportul de evaluare, viciat
Același punct de vedere l-a expus și deputatul USR, Stelian Ion, care a apreciat că și raportul de evaluare al terenului este viciat.
Am discutat cu un expert evaluator ANEVAR, care ne-a confirmat că raportul de evaluare în baza căruia s-a stabilit prețul de vânzare de 1.768.292 euro prezintă hibe majore.
’’Evaluatorul a ales două comparabile în cartierul Faleză Nord, dar în mod normal ar fi trebuit să facă comparații cu terenuri din Mamaia. De asemenea, a ales comparabile de piață care nu sunt în prima line la mare, ca în cazul terenului evaluat. Diferența de preț poate să fie de la simplu la dublu. În mod normal trebuia găsit un criteriu pentru ridicarea acelor prețuri, nu pentru ajustarea în jos. Grila de comparabile ar fi trebuit să cuprindă proprietăți din în stațiunea Mamaia. Plus de asta, sunt doar două comparabile, iar la ajustările făcute trebuia venit cu 3-4 variante de proprietăți. Pot spune clar că metodologia folosită de evaluator a fost greșită’’, a explicat expertul consultat de ’’Dobrogea Live’’, care a adăugat că, faptul că evaluatorul care a întocmit raportul nu este din Constanța poate să afecteze acuratețea prețului, întrucât este esențială cunoașterea în detaliu pieței imobliare locale.
Proiectul care prevede vânzarea bucăți de plajă către firma lui Ion Dumitrache a generat un scandal politic local, care a debutat luna trecută, când PNL și PSD au coalizat pentru aprobarea înstrăinării, cu sprijinul consilierului USR, Iulian Călin, căruia i s-a cerut demisia din partid pentru actul de trădare (citește mai multe despre subiect).
USR Constanța se opune proiectului și cheamă constănțenii să semneze o petiție pentru oprirea demersului.