Universitatea Ovidius refuză să comunice informații despre cărțile pe care ierarhul susține că le-a publicat în momentul în care a luat concursul de profesor universitar.
Investigația Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța cu privire la existența sau inexistența a cinci cărți despre care Teodosie susține că le-a publicat în perioada 2001-2002 este foarte importantă pentru a lămuri și modul în care acesta a ajuns profesor universitar. Parchetul verifică modul în care episcopul a fost decorat de Ion Iliescu cu ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler, dar rezultatul anchetei poate avea consecințe și în ceea ce privește cariera didactică a lui Teodosie Petrescu.
Cărțile „Cartea Psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a Bisericii, 2001” (teza de doctorat); „Muzica Vechiului Testament, 2001”; „Viaţa iudeilor oglindită în Psaltirea lui David, 2001”; „Psaltirea cu explicaţii şi adnotări asupra termenilor biblici, 2001”; „Psaltirea ilustrată, 2002”, așa cum singur ierarhul spune, i-au fost necesare pentru a ocupa această funcție didactică. Aceste titluri apar într-un CV al ierarhului publicat pe site-ul Academiei Oamenilor de Știință. Nu se știe dacă toate titlurile apar și pe lista de lucrări depusă oficial de Teodosie la Universitate.
În cazul în care se dovedește că aceste cărți nu existau în realitate, rezultă că Teodosie a fraudat acest concurs și timp de 20 de ani a obținut venituri care nu i se cuveneau din partea UOC.
În aprilie 2001, Teodosie ajunge arhiepiscop la Tomis (Constanța). Aici exista o Facultate de Teologie în cadrul Universității Ovidius. Imediat, în cursul uni an, noul ierarh de la malul mării publică cinci cărți, apoi, ocupă prin concurs funcția de profesor universitar (aprilie 2002), ajunge decan al Teologiei (septembrie 2002), prorector (2012), director de Școală Doctorală.
Citește și: Cele mai bune universități românești în 2020. „Ovidius”, la coada clasamentului
Deși în acest moment IPS Teodosie este pensionat și se judecă cu Universitatea cerând să fie repus în funcția de profesor, el este în continuare îndrumător de doctorate și o persoană publică (conform Legii 544/2001). Cu toate acestea, Universitatea Ovidius refuză să comunice Lista de lucrări depusă în 2002 de ierarh la dosarul de concurs pentru ocuparea funcției de profesor universitar. „Dobrogea Live” a solicitat această listă de lucrări și CV-ul episcopului, documente depuse la concursul din aprilie 2002, pentru a vedea ce cărți susține Teodosie că publicase la acel moment.
Conform site-urilor Bibliotecii Naționale și Bibliotecii Universității Ovidius, Teodosie Petrescu nu are nicio carte publicată până în aparile 2002. Nici editura Ovidius University Press, despre care Teodosie spune i-ar fi publicat lucrările, nu poate prezenta nicio dovadă că ele există în realitate. Editura invocă o inundație care ar fi distrus o parte din arhivă.
Refuzul UOC se întemeiază pe art. 12 (d) din Legea 544/2001 care prevede că se exceptează de la informațiile cu caracter public „datele personale”, deși aceste date nu le-a solicitat nimeni. O listă de cărți și articole pretins publicate nu are caracterul de „date personale” așa cum interpretează UOC pentru a-l proteja pe Teodosie.
În schimb, aceeași Universitate publică pe site-ul oficial, nenumărate documente, inclusiv liste de lucrări și CV-uri, ale altor cadre didiactice care au participat la diferite concursuri.
„Dobrogea Live” a solicitat UOC să explice acest dublu standard și care este interesul Universității în a-l proteja pe Teodosie. În momentul în care instituția va răspunde vom reveni.
Citește și: