„Vrea la Mircea. Dă 5.000 de euro”. Cum s-a realizat transferul ilegal al unei eleve cu ajutorul unui inspector școlar

Inspectoarea școlară Cristina Iulia Cabrancea (foto sus) a recunoscut în fața procurorilor DNA Constanța că a primit 5.000 de euro mită pentru a obține transferul ilegal al unei eleve de la Școala Gimnazială 43 la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.  

Instanța a decis să admită acordul de recunoaștere al vinovăției, astfel inspectoarea din cadrul IȘJ Constanța a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă.

Inspectoarea, din întâmplare în atenția DNA

Cazul inspectoarei Cabrancea a ajuns din întâmplare în atenția procurorilor DNA Constanța. Aceștia investigau un dosar penal deschis anul trecut în cadrul căruia s-au efectuat percheziții asupra telefoanelor mobile ale mai multor suspecți. În telefonul unei suspecte au descoperit mai multe mesaje (scrise pe WhatsApp) în care era relatată toată povestea cazului de dare de mită.

Procurorii DNA au intrat pe fir și au început o investigație în acest sens. Astfel, conform documentelor aflate la dosarul instanței, rezultă că inspectoarea școlară a primit suma de 5.000 de euro de la suspecta Amet M., bani proveniți de la S. Tanța, mama unei eleve de clasa a IV-a care a dat examen la Colegiul „Mircea cel Bătrân” și a căzut.

Banii au fost dați pentru „transferarea, în mod nelegal, a fiicei acesteia din urma, eleva …, de la o unitate școlară la alta. Din conținutul convorbirilor prin mesaje a rezultat că suma a fost înmânată în două tranșe, prima tranșă de o mie euro şi, respectiv, a doua tranșă de patru mii de euro (suma de bani despre care inculpata şi suspecta discutaseră inițial în mod deschis, iar apoi conspirat folosind sintagmele „kilograme de nuca, prăjitură, tort, coliva”)”, spun procurorii în rechizitoriu.

Totul a început de la o discuție purtată în august 2021 între mama elevei, care a căzut examenul la „Mircea”, și prietena sa, care a intermediat totul, suspecta Amet M. Mama i-a spus prietenei că este dispusă să facă orice pentru „a-și face fiica fericită”, este dispusă să plătească pentru a rezolva acest transfer.

Amet M. era, la rândul ei, apropiată de inspectoarea din cadrul IȘJ Constanța, Cristina Iulia Cabrancea, căreia i-a povestit despre cazul fiicei prietenei sale, despre faptul că mama este dispusă să ofere 5.000 de euro pentru un transfer.  

Așa s-a ajuns ca inspectoarea să facă toate diligențele pentru ca eleva să fie transferată la Colegiul „Mircea cel Bătrân”. Amet M. a luat banii de la mamă în două tranșe (1.000 de euro, respectiv 4.000 de euro) și i-a dat inspectoarei în întâlniri care au avut loc în mașina acesteia. „Inculpata a precizat că suma de bani a fost folosită pentru achitarea unor datorii”, se arată în rechizitoriu.

Stenograme: „Am o prietenă bogată”

Dosarul cauzei cuprinde și dialogul purtat de Amet M. și inspectoarea școlară pe platforma WhatsApp.

Amet M.: ,,Putem să vorbim ceva confidențial? Am o prietenă bogată, Fii-sa a dat în a 4-a la Mircea şi a căzut. VREA LA MIRCEA. Dă 5.000 de euro. Gândeşte-te. Vezi ce poţi face. E la 43 şi e disperată să fie la Mircea”

Inspector școlar Cristina Cabrancea: ,,lasă-mă puţin…şi vorbim. Aloooo! Copilul de la 43…cum îl cheamă? (răspuns: S… de la şcoala 43). Să se pregătească. Urgent. Sper că mai vrea. Am făcut tumbe şi poate îmi iese, dar trebuie să mă mișc iute. ”

La data de 07 septembrie 2021

Amet M.: ,,Prietena a pregătit ,,prăjitura”, doar să ţi-o livrez.Să-mi spui pașii şi când vrei. Câte grame să aibă ca să fie Ok?”.

Inspector școlar: ,,Mâine. Vorbim dimineață să-ţi dau rețeta. 1 kg de nucă”

Amet M.: ,,Ne vedem diseară să-ţi dau”. Mi-a lăsat ce trebuie….primul kil”.

La data de 9 septembrie 2021

Amet M.: ,,Am ajuns. Vezi că sunt în stânga când ieşi în intersecție. Iau 4 kg nucă luni, sunt la ea, dacă vrei în seara asta îi iau și treci să-ţi dau mâine…”

Inspector școlar: „Ne vedem luni”.

„Tribunalul reține că sunt şi alte mesaje din care se înțelege în ansamblu că cele 1 kg, 4 kg nucă, prăjitură, sunt de fapt 1.000, respectiv 4.000 euro, aşa cum a comunicat direct Amet M. în prima convorbire legată de acest aspect”, spun judecătorii.

Inspectoarea școlară a declarat inițial în fața magistraților  că i-ar fi spus prietenei sale Amet M. că urma să verifice şi să vadă dacă se putea face ceva, iar într-una dintre şedintele săptămânale de la nivelul ISJ Constanța, a aflat ca la nivelul colegiului Mircea cel Bătrân se va forma o nouă clasa formata din elevii care nu au promovat la examenul de admitere. În acest context i-ar fi comunicat prietenei sale să îi spună cunoștinței sale să meargă la Colegiu şi să depună o cerere pentru ca fiica sa să fie înmatriculată pentru clasa a 5- a.

Transfer „fără prea multă gălăgie”

Tribunalul Constanța reține în motivarea sentinței că eleva a fost transferată, cu ajutorul inculpatei – inspector școlar-  „pe o altă cale decât cea legală uzitată de toţi ceilalţi elevi care doreau acelaşi lucru”.

Astfel, judecătorii au reținut și alte discuții purtate între Amet M. și inspectoarea școlară. De exemplu, Amet îi spune inculpatei că pe mamă nu a sunat-o nimeni oficial legat de transfer și se întreba dacă nu este cazul să meargă la Colegiu deoarece îi este teamă ca prin inactivitatea ea să fie admiși alți elevi și fiica ei să rămână netransferată.

Tranferul se va rezolva ,,fără multă gălăgie”, îi răspunde inspectoarea. Dacă mama elevei nu are încrederea în ea, nu are decât să meargă și să stea la coadă pentru a depune cerere de transfer la Colegiul Mircea, mai spune inspectoarea. Ea dă aigurări că eleva este pe listele de la „Mircea”, iar locul ei nu va fi luat de nimeni.  

„Totodată, Tribunalul reţine că inculpata a comunicat suspectei Amet M. şi alte aspecte din care rezultă că s-a ocupat personal de transferul elevei, indicând, spre exemplu, ca S. Tanța să se ducă la Şcoala 43 şi să ia documentele de transfer de acolo, deoarece directorul școlii a fost încunoștințat. Din aceste mesaje Tribunalul reţine că inculpata a introdus-o ea însăși pe lista de transfer pe eleva … şi, în acelaşi timp, a introdus-o pe listă în mod nelegal, din moment ce nu se depusese o cerere oficială de transfer din partea părinților elevei, de natură a stabili dacă se încadra pentru acest transfer în raport cu alţi elevi ce aveau aceeaşi doleanţă”, spun judecătorii.

„Ca urmare, inculpata şi-a exercitat efectiv funcția de inspector şcolar, cu ocazia redactării documentelor oficiale privind transferul unui număr de elevi de la alte unităţi şcolare la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân pentru formarea unei noi clase de elevi , în vederea obținerii transferului elevei …, primind în schimb suma de 5.000 euro de la mama elevei”, se mai arată în motivare.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza