Marea NeagrăUn simbol al litoralului românesc, Grădina de Vară „Farul” din Mangalia, în...

Un simbol al litoralului românesc, Grădina de Vară „Farul” din Mangalia, în curs de reabilitare

Sute de spectacole cu artiști consacrați au fost găzduite pe scena Grădinii de vară „Farul” din Mangalia, după anul 1960, când a fost inaugurată. După 1990, spațiul a intrat în administrarea „România Film”, iar lipsa investițiilor a transformat-o într-o ruină. Acum, Primăria Mangalia a început lucrările de reabilitare.

Gradina de vară “Farul” din Mangalia este spațiul cultural din „inima” orașului, care, după anii ’90, alături de Cinematograful „Pescăruș” și alte așezăminte culturale din stațiuni au aparținut altor instituții, iar Primăria nu putea face nimic pentru reabilitarea acestora, edificiul cultural fiind în administrarea Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor „România Film””, explică reprezentanții Primăriei Mangalia.

Citește și: Apeduct din epoca romană, descoperit la Mangalia. Transporta apă sub presiune

Problemele juridice și de patrimoniu au făcut ca Grădinile de vară de pe litoral să dispară din peisajul public pentru o perioadă bună de timp, dar după ce acestea au ajuns în proprietatea administrațiilor locale au început și investițiile în refacere lor.

Lucrări de reabilitare a Grădinii de Vară „Farul”

Acest veritabil „muzeu” în aer liber înființat în anul 1960 a cunoscut ani de glorie, pe scena spațiului cultural desfășurându-se sute de spectacole, iar pe ecran s-au proiectat mii de filme. După numeroase demersuri făcute de actuala administrație locală, se însușește protocolul de predare-primire Nr.42958/13.10.2015, încheiat între RADEF și municipiul Mangalia, prin care Grădina de Vară „Farul” trece din domeniul privat al statului și administrarea RADEF „România Film”, în domeniul public al municipiului Mangalia și administrarea Consiliului Local, act administrativ confirmat de HCL 191/16.10.2015”, explică Primăria Mangalia.

Citește și: Preotul și speologul Crin-Triandafil Theodorescu: „Cea mai importantă peșteră a omenirii se află în România, la Mangalia”

După preluare, au urmat o serie de analize și expertize tehnico-financiare și s-a decis că cea mai bună soluție pentru salvarea edificiului cultural este atragerea fondurilor europene.

Lucrări de reabilitare a Grădinii de Vară „Farul”

Astfel că, în toamna anului 2018, Primăria Mangalia depune toată documentația necesară contractării fondurilor europene, iar după alte etape de evaluare, analiză și selecție, instituția semnează, în toamna anului 2020, contractul de finanțare.

Proiectul se află, în prezent, în plină execuție, cu perioada estimată de finalizare, sfârșitul anului în curs și are o valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro. Acesta include ample lucrări de reabilitare a spațiului cultural, care va fi redat publicului pentru evenimente în aer liber”, adaugă reprezentanții Primăriei.

Citește și: Mangalia va avea un bazin de înot semiolimpic. Unde se va construi noua bază sportivă

Cum va arăta, la finalul lucrărilor, Grădina de Vară „Farul” (machetele proiectului)

Conform documentației tehnice, scena Grădinii de Vară, precum și spațiile destinate artiștilor sunt reabilitate și adaptate conform normelor în vigoare, cu grupuri sanitare și spații de depozitare. Scaunele pentru spectatori sunt înlocuite cu structuri din beton acoperite cu lemn, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, în timp ce gradenele vor fi acoperite cu o membrană arhitecturală suspendată, rezistentă la intemperii.

Pe amplasamentul locației se vor crea spații pentru diverse ateliere cultural–educaționale, vor fi amenajate spații verzi cu alei circulabile și se va realiza un sistem de iluminare ambientală.

În cadrul aceluiași proiect, se reabilitează principalele artere rutiere din zonă, respectiv Strada Rozelor, Ștefan cel Mare și Bd. 1 Decembrie 1918, cu  refacerea tramei stradale, dar și a trotuarelor, bordurilor pentru fluidizarea circulației rutiere și pietonale în deplină siguranță și confort.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: