ActualitateTrei ani de la moartea a șapte paciente internate în secția ATI...

Trei ani de la moartea a șapte paciente internate în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Procurorii n-au acuzat, deocamdată, pe nimeni

ALUPOAEI GEORGETA, CRISTESCU MARIA, DATCU PARASCHIVA, MEVLIT NEGISAR, PALADI ANGELA, SATCĂU ELEANA şi STOICA MARIA erau internate, în data de 1 octombrie 2021, la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Toate cele șapte femei au murit în urma unui incendiu izbucnit în acea secție. După trei ani, procurorii încă fac cercetări și nu au formulat acuzații împotriva vreunei persoane.

„Până în prezent nu au fost formulate acuzaţii de natură penală împotriva vreunei persoane
fizice sau juridice, urmărirea penală fiind efectuată in rem şi la momentul actual”
, se arată într-un răspuns al Parchetului Tribunalului Constanța, la solicitarea Dobrogea Live.

Citește și: Unde se blochează ancheta în cazul tragediei de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Șapte femei au murit

De asemenea, procurorii spun că ancheta este în plină desfăşurare, în cauză fiind administrate de către procuror şi organele de poliţie mijloacele de probă prevăzute de lege, în vederea stabilirii împrejurărilor în care au fost comise prezumtivele fapte şi identificării persoanelor culpabile, însă ţinând cont că urmărirea penală este nepublică, datele despre tipul şi cronologia actelor de urmărire penală sau rezultatele expertizei criminalistice dispuse şi efectuate în cauză nu pot fi comunicate, întrucât nu fac parte din categoria celor destinate mediatizării, cât timp nu există suspect în cauză.

Citește și: Medicii Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, AMENINȚAȚI să nu mai vorbească public

În anul 2022, Corpului de control al premierului a întocmit un raport în care stabilea că, printre cauzele cu incidență directă se numără “suprasolicitarea instalației electrice a spitalului, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic prealabil”, dar și “lipsa funcționalității senzorilor de fum/temperatură amplasați în clădire în contextul inexistenței unei centrale de detecție și stingere a incendiilor”. Astfel, administratorii spitalului au încălcat prevederile care vizează obligativitatea dotării cu instalaţie de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu la construcţii şi/sau spaţii cu destinația pentru sănătate, cu aria desfăşurată mai mare de 150 mp.

De asemenea, în sinteza raportului, Primăria Constanța este acuzată că nu a investit în refacerea instalației electrice.

Citește și: Un medic descrie „cârpelile” din secțiile deschise la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.