Pe 1 octombrie 2021, un incendiu izbucnit în Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a dus la moartea a șapte femei internate în salonul de terapie intensivă. Tot atunci a demarat și o anchetă penală coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. După doi ani și opt luni de la tragedie, cercetarea penală pare că stagnează.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la prezumtiva săvârşire a infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă, în legătură cu faptul că în dimineaţa zilei de 01 octombrie 2021 s-a produs un incendiu la compartimentul de terapie intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanța, ce s-a soldat cu decesul a şapte paciente, precum şi vătămarea corporală a altor pacienţi şi distrugerea de bunuri.
Citește și: Tragedia de la Infecțioase, acoperită de PNL cu promisiuni
Până în prezent, au declarat anchetatorii pentru Dobrogea Live, nu au fost formulate acuzaţii de natură penală împotriva vreunei persoane fizice sau juridice, urmărirea penală fiind efectuată in rem, adică în legătură cu prezumtiva comitere a infracțiunii de ucidere din culpă.
Dobrogea Live a solicitat și în septembrie 2023 (când ne apropiam de împlinirea a doi ani de la tragedie) informații despre stadiul anchetei. Atunci, procurorii ne-au comunicat că expertiza criminalistică a fost finalizată de experții și specialiștii desemnați de organele judiciare, însă sunt așteptate și opiniile experților-parte.
După nouă luni de la acel răspuns, am revenit (în luna mai 2024) la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța pentru a afla care este, de data aceastam stadiul anchetei. „În cauză sunt administrate de către procuror şi organele de poliţie mijloacele de probă prevăzute de lege, inclusiv o expertiză criminalistică privind procesele pirogene, ce nu este finalizată, în lipsa formulării opiniilor ambilor experți-parte recomandați de spital, însă ţinând cont că urmărirea penală este nepublică, datele privind cauza incendiului şi cronologia actelor de cercetare penală nu pot fi comunicate, întrucât nu fac parte din categoria celor destinate mediatizării, cât timp nu există suspect în cauză”, a transmis parchetul.
Așadar, cercetarea penală a încremenit deocamdată (de cel puțin 9 luni) la stadiul de formulare a opiniilor experților-parte. Cât va mai dura până se vor face alți pași concreți pentru aflarea adevărului și tragerea la răspundere a eventualilor vinovați? Încă nu există un răspuns la această întrebare.
Citește și: Medicii Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, AMENINȚAȚI să nu mai vorbească public