Teodosie cheamă lumea la pelerinaj: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți?”

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, redactată de Teodosie după ce instanța a respins solicitarea sa de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei, episcopul aduce o serie de acuzații grave Guvernului României.

Nervii lui Teodosie au fost întinși la maxim astăzi de două evenimente. Mai întâi, în timpul Liturghiei, episcopul a primit vestea că judecătorii i-au respins solicitarea de suspendare a hotărârii CJSU Constanța care interzice pelerinajele pe raza județului. Apoi, spre finalul slujbei, polițiștii și jandarmii au amendat 39 de credincioși care se aflau în biserică și nu respectau regulile sanitare impuse de autorități. Municipiul Constanța se află în carantină, iar slujbele religioase ar trebui oficiate afară cu păstrarea distanței între credincioși. Teodosie a oficiat slujba în incinta bisericii.

„Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de de 25 noiembrie 2020 …ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită”, spune Teodosie în scrisoarea adresată premierului Ludovic Orban.

Episcopul vorbește apoi despre Constituția României care ar fi încălcată de miniștrii și autorități. „Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă. ”

Teodosie spune, mai departe, că premierul orchestrează abuzuri îndreptate asupra clericilor și credincioșilor și îl întreabă pe Orban ce va face dacă oamenii vor încălca restricția de a participa la pelerinaj.

„Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale ?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate? ”

Mai apoi, Teodosie se compară cu pastorul László Tőkés, a cărui casă a fost păzită de credincioșii din Timișoara în decembrie 1989.

În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.

Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit… Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit.

Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea și în inima dumneavoastră, † TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului”.

sursa foto: Radio Dobrogea

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Doneaza