Dorința lui Teodor Popa(PNL), directorul general al CERONAV, va deveni realitate: Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) este în procedură de semnare a unui contract de colaborare și reprezentare cu PFA Ioan Bobe, nimeni altul decât fostul director al Camerei de Conturi Constanța (actualmente auditor), un personaj dubios, implicat într-un dosar penal. Totul se întâmplă chiar în perioada în care CERONAV este verificată de colegii lui Ioan Bobe.
Dobrogea Live v-a prezentat faptul că în jurul acestui contract de reprezentare există suspiciuni de implicare a CERONAV în campania electorală pentru alegerile la Primăria Constanța. Pe scurt, surse din CERONAV susțin că înțelegerea cu Ioan Bobe ar avea ca rezultat posibile presiuni pentru ca raportul Camerei de Conturi Constanța, care verifică activitatea instituției pe anii 2023 și 2022, să fie realizat astfel încât să poată fi folosit ca armă electorală împotriva lui Ovidiu Cupșa (director CERONAV în 2023 și 2022), actualmente candidat AUR la postul de primar al municipiului Constanța. Cupșa este contracandidatul primarului în funcție Vergil Chițac (PNL), coleg de partid și apropiat al lui Teodor Popa, actualul director CERONAV.
Teodor Popa a insistat să se încheie contractul cu Bobe
Pe 26 martie, Consiliul de Conducere al CERONAV a aprobat „Acordul de colaborare și reprezentare cu PFA Ioan Bobe”, persoană fizică ce domiciliază în Austria și care va reprezenta interesele Centrului în Viena. În schimbul acestei „reprezentări” funcționarul public, care până acum autoriza controale ale Camerei de Conturi la CERONAV, va primi peste 1.000 de euro/lunar.
Conform documentelor, cel care l-a descoperit din neant pe Ioan Bobe este Iulian Trandafir (PNL – șeful Serviciului Juridic din CERONAV) care, pe 19 februarie 2024, transmitea o adresă către Consiliul de Conducere al instituției în care arăta că „a identificat persoana care poate contribui la reprezentarea cu succes a intereselor CERONAV în Portul Viena”. Șeful Serviciului Juridic propune chiar și suma de 1.000 de euro/lunar care să-i fie plătită lui Bobe (suma putând fi negociată).
„Inițiativa” domnului Trandafir este preluată automat de directorul general Teodor Popa și introdusă pe ordinea de zi a a Consiliului de Conducere a CERONAV din 27 februarie 2024 (pct. 17). Doar că, Ministerul Transporturilor a solicitat amânarea pentru o dată ulterioară a acestui punct. Teodor Popa convoacă o nouă ședință pe data de 11 martie, adică la 13 zile după momentul în care Ministerul Transporturilor i-a spus să mai aștepte. De data aceasta, Popa are succes și Consiliul votează demararea negocierilor unui contract cu PFA Ioan Bobe. Pe 26 martie, Popa prezintă Consiliului de Conducere acest Acord care este votat.
Teodor Popa, înțelegere cu un angajat al Curții de Conturi. Cine este dubiosul Ioan Bobe
Ioan Bobe a fost, până la finalul anului 2023, directorul Camerei de Conturi Constanța. S-a autosuspendat din această funcție și a plecat în Viena unde, din octombrie 2023 are înființat un PFA -Persoană Fizică Autorizată – cu care începe să facă afaceri cu instituții importante din Constanța pe care le verifica în calitate de angajat al Camerei de Conturi.
Dobrogea Live a solicitat Curții de Conturi a României informații cu privire la Ioan Bobe. Astfel, Curtea ne-a transmis că „la data prezentei (18 martie 2024 n.red.) domnul Bobe Ioan este angajatul Curții de Conturi a României în funcția de auditor public extern în cadrul Camerei de Conturi Constanța. Începând cu 1 ianuarie 2024, contractul individual de muncă al domnului Bobe Ioan este suspendat la cererea acestuia.”
Mai mult, Curtea de Conturi susține că auditorii au obligația de a menționa în declarațiile de interese și de avere orice fel de activitate desfășurată în afara instituției. Or, jurnalistul Alexandru Căutiș a publicat recent declarația de interese depusă de Ioan Bobe pe 22.01.2024 (la aproape 4 luni după ce și-a înființat un PFA) în care acesta nu notează activitatea privată pe care o desfășoară în Austria.
Tot jurnalistul Alexandru Căutiș depunea, în mai 2023, la Parchetul Curții de Apel Constanța o plângere penală împotriva lui Ioan Bobe, directorul Camerei de Conturi Constanța. Căutiș îl acuza pe Bobe de fals în declarații arătând că acesta deține și administrează un hotel în Vama Veche fără ca imobilul și veniturile obținute din exploatarea turistică să fie trecute în declarația de avere. De asemenea, Bobe este acuzat că mai deține și un alt imobil în străinătate pe care, la fel, nu l-a declarat, dar este acuzat și de alte fapte de corupție.
După o sumară verificare a plângerii, procurorul de caz decide, în octombrie 2023, clasarea cauzei. Împotriva acestei decizii, reclamantul a făcut o plângere la Curtea de Apel Constanța care a fost admisă, astfel că judecătorii au decis (în ianuarie 2024) că procurorii PCA trebuie să completeze cercetarea penală și cu alte aspecte sesizate de către Alexandru Căutiș. În consecință, în acest moment, conform unui răspuns primit de Dobrogea Live de la Parchetul Curții de Apel Constanța, există un dosar penal în care se cercetează săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.
Mai mult, Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER) a transmis în ianuarie 2024 un comunicat de presă în care protestează față de numirea lui Ioan Bobe ca reprezentant la Viena al Companiei Naționale “Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța. Așadar, în timp ce Parchetul Curții de Apel Constanța încerca să închidă „dosarul Bobe”, angajatul autosuspendat și mutat la Viena (unde deja locuiau fosta soție și fiica lor) al Curții de Conturi încheia prima afacere cu o companie de stat, deși el nu are niciun fel de pregătire în domeniul naval, iar acum urmează al doilea contract, cu CERONAV. Ambele companii sunt subordonate Ministerului Transporturilor.
„Ioan Bobe a recurs la subterfugiul cu “autosuspendarea” nejustificată pentru a nu suporta consecințele faptului că primise două penalizări în toamna lui 2023, riscând astfel să fie destituit din funcția de la Camera de Conturi”, spun sindicaliștii SNAPER.
Teodor Popa, directorul CERONAV, ascunde informații publice
Dobrogea Live a solicitat în trei rânduri conducerii CERONAV să spună cum l-a identificat pe PFA Ioan Bobe ca fiind cel mai potrivit agent de reprezentare al instituției în Viena, care a fost criteriul și modalitatea de selecție și copia Acordului aprobat de Consiliul de Conducere. De fiecare dată, CERONAV, sub semnătura directorului Teodor Popa refuză să ne ofere aceste informații. Oare ce are de ascuns Teodor Popa?
Și Iulian Trandafir (șeful Serviciului Juridic din CERONAV) a refuzat să ofere orice fel de explicații.
Ioan Bobe, în conflict de interese?
Plecând de la răspunsul Curții de Conturi, care arată că Ioan Bobe este angajatul instituției, Dobrogea Live a consultat Codul de conduită etică și profesională a personalului Curții de Conturi, acolo unde este reglementat comportamentul și regimul conflictelor de interese ale auditorilor publici externi.
Astfel, art. 11. – (1) precizează că „Independența şi obiectivitatea auditorilor publici externi pot fi influențate și afectate de conflictul de interese. Acesta poate fi real, aparent sau potențial. (2) Conflictul de interese real reprezintă conflictul între îndatoririle publice, respectiv interesul public și interesele personale ale unui auditor public extern, acesta din urmă având anumite interese, în calitate de persoană privată, care ar putea influența în mod necorespunzător îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și a responsabilităților sale oficiale.”
„(3) Conflictul de interese este aparent atunci când interesele personale ale unui auditor public extern par să fie de natură să influențeze în mod necorespunzător îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale acestuia. Conflictul de interese potențial survine atunci când un auditor public extern are interese personale care sunt de natură să producă un conflict de interese dacă respectiva persoană ar urma să fie implicată în viitor, în sarcini oficiale de serviciu relevante, de natură să cauzeze un conflict. Auditorii publici externi trebuie să evite conflictul de interese aparent sau potențial, care poate interveni între ei şi entitățile supuse verificării.”
„(6) Nedeclararea de către auditorii publici externi a situațiilor de conflict de interese real prevăzute la alin. (5), precum și a altor situații care pot genera un astfel de conflict pentru auditorii publici externi în legătură cu entitățile supuse verificării, este considerată abatere disciplinară.”
Deoarece există suspiciunea că Ioan Bobe se află în conflict de interese, Dobrogea Live va sesiza, ca și în cazul directorului Teodor Popa, Agenția Națională de Integritate (ANI).
NOTĂ: Ministerul Transporturilor a transmis redacției „Dobrogea Live” că va analiza situația de la CERONAV și va reveni cu un punct de vedere.