- Vergil Chițac, primarul online al municipiului Constanța, convoacă, începând cu anul 2020, ședințele de Consiliu Local doar în format electronic, adică online. Următoarea ședință va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, iar pe ordinea de zi se află proiectele privind alegerea viceprimarilor. Felicia Ovanesian, consilier local independent, a arătat că o astfel de convocare online este nelegală. Și instanțele de judecată îi dau dreptate în spețe similare.
„Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință”, se arată în Dispoziția de convocare a consilierilor locali pentru data de 19 noiembrie. Municipiul Constanța este singurul municipiu din România în care ședințele se țin exclusiv online, primarul Vergil Chițac tratând cu dispreț orice interacțiune fizică cu cetățenii sau consilierii locali aleși de cetățeni.
În cadrul ședinței Comisiei de specialitate nr. 5 (pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățeanului), întrunită miercuri, 13 noiembrie, la nivelul Consiliului Local Constanța, consilierii PSD și PNL (majoritari) au decis că viitoarea ședință online, prin care se vor alege viceprimarii, întrunește criteriile de legalitate.
Felicia Ovanesian, consilier local independent, a menționat faptul că legea (Codul Administrativ) prevede în mod expres că votul electronic este vot deschis, nicidecum secret, așa cum prevede legea în cazul alegerilor viceprimarilor sau altor alegeri care fac trimitere la o persoană. Astfel, ea a făcut trimitere la art. 139 (5) lit. c) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ care prevede că „Votul deschis se exprimă prin oricare din următoarele modalități: c) electronic.” Așadar, legea specifică în mod evident că votul electronic (online), așa cum și-l dorește Vergil Chițac, este un vot deschis, nicidecum secret.
Doar că, ce spune legea nu a fost un criteriu decisiv pentru votul consilierilor PNL și PSD din Comisia nr. 5, care trebuie să respecte exclusiv deciziile luate pe linie de partid, nu cele ale legiuitorului.
Instanțele susțin că votul electronic nu este vot secret
Art. 152 (2) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ prevede că „Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.”
Dezbaterea despre posibilitatea de a alege prin vot electronic (online) a viceprimarului a fost tranșată într-o speță similară de către magistrații Tribunalului Vaslui în anul 2021. La acea vreme, analizând un dosar cu privire la alegerea viceprimarului municipiului Vaslui, instanța a constatat faptul că alineatul 3 al art. 152 prevede că exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot.
„Posibilitatea ca consilierii (…) să voteze online nu a fost prevăzută de legiuitor cu privire la alegerea viceprimarilor, neexistând cadru legal”, spune instanța.
„Ori de câte ori legiuitorul a dorit să dea efect şi votului online a prevăzut în mod expres acest lucru”, adaugă judecătorii, care spun în mod clar că votul online nu este prevăzut în cazul alegerii viceprimarului.
Felicia Ovanesian a sesizat Tribunalul Constanța cu privire la faptul că primarul Vergil Chițac refuză să desfășoare ședințele de Consiliu Local în format fizic, încălcând astfel Codul Administrativ, dar și propriul Regulament de funcționare a consiliului local, inițiat chiar de către edil. Ea îl acuză pe fostul prefect al Constanței, liberalul Silviu Iulian Coșa, că și-a „îndeplinit atribuțiile cu vădită neglijență, permițând perpetuarea unei situații ilicite reclamante/imputate frecvent în spațiul public de cetățenii municipiului Constanța”. Citește AICI despre acest caz.
Citește și: