Primării DobrogenePionierul administrației remote. Primăria Constanța este singura municipalitate din România care desfășoară...

Pionierul administrației remote. Primăria Constanța este singura municipalitate din România care desfășoară ședințele de Consiliu Local în format exclusiv on-line

Constanța este singurul municipiu din România în care primăria desfășoară ședințele de Consiliu Local (CL) ordinare exclusiv on-line, prin intermediul unei platforme de videoconferință.

Potrivit legii, primarul convoacă lunar ședința în care consilierii locali votează proiectele de hotărâre care decid soarta localității pe care o reprezintă, întrunire la care poate participa presa și oricare persoană care se înscrie în prealabil.

Deși potrivit Codului Administrativ ședințele de Consiliu Local sunt publice, primarul Constanței, Vergil Chițac, încă de la preluarea mandatului convoacă întâlnirile lunare doar în format on-line, îngrădind astfel participarea fizică a presei și cetățenilor.

”Dobrogea Live” a consultat convocatoarele de ședințe ordinare CL ale tuturor celor 103 municipii din România, iar în urma analizei am constatat că Primăria Constanța este singura municipalitate din țară care desfășoară întrunirile decidenților exclusiv prin mijloace electronice.

Precizăm că nu facem referire la ședințele extraordinare.

Încă de la ieșirea din pandemie, consilierii locali și locuitorii Constanței au solicitat primarului să convoace ședințele CL în format fizic, însă Chițac a invocat de fiecare dată scuze puerile pentru a-și justifica marota.

În realitate, refuzul edilului de a organiza ședințele ca în toate celelalte municipii reflectă spaima acestuia de a se expune întrebărilor jurnaliștilor și de a da explicații în fața cetățenilor.

Inclusiv aleșii se împiedică în platforma on-line

Chițac susține că organizarea de ședințe on-line este mai facilă pentru toți participanții, însă la fiecare întrunire CL platforma de videoconferință a primăriei a manifestat hibe de transmise și operare, iar stabilizarea sistemului pune în dificultate inclusiv specialiștii IT ai instituției.

De asemenea, printre cei 27 de consilieri locali se regăsesc numeroși aleși care nu stăpânesc pe deplin operarea sistemului.

Mai grav este că la aproape fiecare ședință CL sunt înregistrate cazuri de erori în sistemul de vot, generând frustrări și discuții care în cazul întâlnirilor fizice nu apar.

Primăria, cu concursul Prefecturii, încalcă dreptul cetățeanului de a participa la ședințe

Ședința de Consiliu Local este epigonul Sfatului Popular, și a fost creată cu același rol fundamental – ca locuitorii urbei să aibă periodic contact direct cu aleșii locali.

Or, prin organizarea de întruniri exclusiv on-line, primarul Vergil Chițac sfidează dreptul cetățeanului garantat de lege de a fi martor la deciziile aleșilor.

Instituția însărcinată cu verificarea respectării legilor de către autoritățile locale este Prefectura, reprezentată în teritoriu de prefectul Silviu Coșa, vicepreședinte PNL Constanța.

’’Dreptul cetățenilor nu este îngrădit, dacă li se asigură accesul la ședință în sistem electronic’’, ne-a transmis Coșa prin vocea șefei sale de cabinet, Elena Tănase.

Este adevărat, locuitorii Constanței se pot înscrie pentru participarea on-line la ședință, însă este condiționată de competențele digitale de care dispun aceștia, în condițiile în care am amintit că de multe ori însăși aleșii întâmpină dificultăți de operare și conectare.

Prin urmare, persoanei care nu dispune de cunoștințe digitale, conexiune de Internet sau mijloace tehnice specifice, îi este îngrădit accesul la ședințele de Consiliu Local, deci i se încalcă acest drept garantat de lege.

Sursa foto: Dobrogea Live

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza