„Copiii cu cancer necesită îngrijire medicală pe termen lung. Managementul cancerului pediatric (în timpul și după tratament) este un proces solicitant atât fizic și mental cât și social și financiar pentru familiile afectate. Acestea sunt constrânse să facă numeroase călătorii la spital, toate contribuind la această povară, care afectează negativ dezvoltarea socială, emoțională și educațională a copilului”, spun cei de la Asociația Dăruiește Aripi. Tocmai de aceea, ei au demarat un proiect privind tratamente la domiciliul copiilor bolnavi de cancer.
În sprijinul celor de la Dăruiește Aripi a venit și Școala Gimnazială nr. 8 din Constanța, între cele două instituții fiind o colaborare activă încă din anul 2018, de când realizează diferite activități comune, precum strângerea de fonduri pentru susținerea secției de Terapie Nou Născuți din cadrul Spitalului Județean Constanța.
Acum, Școala nr. 8 este alături de Asociația Dăruiește Aripi și strânge bani pentru proiectul privind tratamente la domiciliul copiilor bolnavi de cancer.
„Trebuie să-i scutim pe acești copii (împreună cu familiile lor) de drumuri. Proiectul presupune ca reprezentanții asociației să meargă acasă la ei unde li se face instruire, consiliere, monitorizare între ședințele de chimioterapie, ca să nu mai fie nevoit copilul să vină zeci, sau peste 100 de kilometri, până la Constanța”, spune Cosmin Badea, directorul Școlii nr. 8 din Constanța.
Concret, se efectuează acele proceduri din planul de tratament stabilit de medicul curant care se pot realiza acasă în condiții de siguranță: recoltare de probe pentru analize, administrare medicație, evaluarea și monitorizarea copilului între curele de chimioterapie, evaluarea clinică și monitorizarea copilului pe parcursul tratamentului chimioterapeutic, instruirea membrilor familiei pentru îngrijirea copilului, evaluare și consiliere psihologică, evaluare și consiliere socială, îngrijire paliativă. Vezi aici detaliile proiectului.
Astfel, elevii Școlii nr. 8 au început să strângă fonduri și, mai mult, participă la Swimathon București (15-16 iunie), cel mai așteptat eveniment sportiv de strângere de fonduri din România, în cadrul căruia și-au propus să ajungă la suma de 5.000 de lei. Donațiile se pot face online pe site-ul Swimathon București.
„În anul 2019 am participat prima dată la Swimathon. Atunci am înotat alături de patru elevi ai școlii noastre”, explică directorul. El spune că acum nu va înota, doar va participa la evenimentul în care comunitatea se întâlnește, interacționează şi se implică în strângerea de fonduri.
„Într-o lume care interacționează atât de mult digital, copiii nu mai știu ce înseamnă empatie, din păcate. Să le vedeți fețele când le explici pentru ce sunt banii, cum vin și vor să dea și ei bani. Se bucură foarte tare când pun acolo un ban. Am fost între ei (copiii bolnavi n.red.) și am văzut ce înseamnă suferința”, concluzionează Cosmin Badea, directorul Școlii nr. 8 Constanța.