CulturăTradiții dobrogene. Ce făceau femeile în ajunul Înălțării Domnului, ziua în care...

Tradiții dobrogene. Ce făceau femeile în ajunul Înălțării Domnului, ziua în care credeau că „zboară morții în cer”

Creștinii ortodocși vor sărbători joi, 13 iunie, sărbătoarea Înălțării Domnului sau Ispasul. Sărbătoarea pică întotdeauna la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului.

Conform Muzeului Național al Tăranului Român, care îl citează pe Simion Florea Marian – Sărbătorile la români. Studiu etnografic, vol.II – femeile din Dobrogea îndeplineau un anumit ritual în această zi.

„În Dobrogea este datină ca mai multe femei și babe să ia, cu o zi înainte de Înălțarea Domnului sau Ispas, „cu ele azime calde, ceapă verde și rachiu și, mergând prin sat, să le dea de pomană pentru sufletul morților, zicând ca să aibă de drum, căci în această zi cred ele că zboară morții în cer”, spune etnologul.

De asemenea, româncele din unele părți ale Munteniei, care au morți în familie, împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele morților, însă nu în ajun, ca cele din Dobrogea, și în ziua de Înălțarea Domnului, crezând că în această zi sufletele morților se înalță la cer și ceea ce dăruiesc ele le va servi ca merinde pe drum.

În Banat, tot în ziua de Înalțare se dau flori, lumânări și brânză, iar păcurarilor, adică ciobanilor sau păstorilor de oi, atât în Banat cât și în Transilvania, li se dăruiește câte un caș, fiindcă în această zi în cele mai multe părți se pun oile pe brânză.

În Bucovina este datină de a se da câte una alta, atât în ajun cât și în ziua de Înălțarea Domunului de sufletul celor răposați.

Toate darurile acestea se numesc în cele mai multe părți, mai ales însă în Banat, Moși de Ispas.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: