Deputatul constănțean Cristina Rizea consideră că în contextul crizei din agricultură provocată de secetă, o campanie de presiune pe Ministerului Agriculturii ar fi mai eficientă față de slujbele de chemare a ploii în câmp, făcând trimitere la acțiunea întreprinsă de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, care a mers pe un teren agricol să convoace norii.
“În loc de o campanie de rugăciuni pentru ploaie mai bine facem o campanie de presiuni asupra Ministerului Agriculturii să finalizeze mai repede Planul Național Strategic pentru Agricultură al României (PNS), căci Dumnezeu îți dă dar nu-ți bagă și în traistă!
Ce este PNS?
Planul Național Strategic pentru Agricultură al României (PNS) este o strategie de dezvoltare pe următorii 5 ani, mai exact ce își propune România ca prioritate în agricultură pentru exercițiul financiar 2023-2027, pentru care putem accesa 16 miliarde de euro de la UE, ca să nu mai ieșim pe câmp să facem rugăciuni de ploaie ci să investim de exemplu, în irigații sau în procesarea materiilor prime agricole.
Prin grija miniștrilor Agriculturii de până acum (Oroș, Chesnoiu, Deea) acest plan strategic este în stadiul de „prost făcut și cu întârziere”, iar Comisia Europeană l-a trimis înapoi cu 49 de pagini de observații cu roșu pe marginea lui, dându-ne posibilitatea să-l refacem. De exemplu, la capitolul irigații, draft-ul trimis nu conținea mai nimic. Ca și în PNRR, unde am ratat alte fonduri europene pentru Agricultură, tot ce trimite Ministerul este la nivelul sistemelor de irigații din 1950, ori între timp, tehnologia a evoluat semnificativ.
Așa că nu pe câmp ar trebui să facem slujbele astea, ci în fața Ministerului Agriculturii că poate le-o crăpa și funcționarilor de acolo obrazul de rușine și s-or apuca și ei de treabă serios”, se arată într-o postare a deputatei REPER.
Citește și: