Deputatul constănțean Cristina Rizea critică decizia majorității parlamentare de a înăspri pedepsele pentru consumul de droguri, în loc să se lucreze pe plan legislativ la o strategie de prevenție.
În urmă cu două zile, în Senat, a fost adoptată o propunere legislativă care vizează creșterea pedepselor pentru consumul de droguri, inclusiv cannabis.
Proiectul de lege prevede sancțiuni mai aspre inclusiv pentru cei care dețin sau cumpără droguri pentru consum propriu, fără intenția de a obține profit. Propunerea legislativă vine într-un context în care, pe plan european, pedepsele la adresa consumatorilor sunt micșorate, iar consumul de cannabis este treptat dezincriminat.
Redăm mesajul deputatului REPER, Cristina Rizea.
“Agitație mare în bula mea de Facebook pe tema votului din Senat pentru înăsprirea pedepselor consumatorilor de droguri. Și pe bună dreptate! Un astfel de proiect trebuie să stârnească dezbaterea, să ne facă să ieșim din cercul nostru strâmt și înțesat de tabu-uri pentru că realitatea e cruntă și ne izbește după ceafă când ne așteptăm mai puțin.
Adevărul este că în România se consumă droguri. Și nu puține. Cifrele oficiale spun că avem peste 1 milion de consumatori sau dependenți de droguri. Adevărul e că sunt mult mai mulți.
Orice părinte de adolescent fără ochelari de cal știe că drogurile sunt un pericol real și o tentație ușoară pentru copiii săi. La școală, pe stradă, în cluburi, de la un fum până la seringă, drumul nu e așa de lung mai ales când ești tânăr și te crezi nemuritor.
Ce facem în cazul asta?
M-a frapat ușurința cu care senatorii s-au spălat ieri pe mâini de o problemă gravă a societății noastre, votând înăsprirea pedepselor pentru cei care consumă, de parcă asta e soluția. Eu nu susțin această măsură.
Conform părerii majorității încuiaților din Senat pentru cei peste 1 milion oficiali sau pentru cei peste 10% din populație estimați a fi încercat măcar o dată în viață, soluția este pușcăria. Ai tras un fum, te-au prins, pușcărie.
Nu cred că amenințarea asta face pe vreunul din ei să nu mai consume. Îl va face doar să se ascundă mai bine.
În plus, nu reduci dependența aruncându-i pe oameni în pușcării. În clinici de dezintoxicare unde să primească ajutor psihologic și tratament, mai este o șansă.
Și campaniile de informare și prevenție au rolul lor dacă sunt făcute cum trebuie și nu la mișto. Că nici imaginile de pe pachetele de țigări nu au redus fumatul.
Adevărata problemă, eu o văd în altă parte: reducerea ofertei.
Acolo e nevoie de strategie clar definită, de bugete cheltuite eficient, de personal specializat, de instituții care să conlucreze bine și mai ales de voință politică.
Știri despre capturi de droguri apar din când în când în media, dar sincer, cred că sunt excepții. Atâta timp cât la colțul școlii, în cluburi sau pe la festivaluri consumul este facil, deci și vânzarea este facilă, înseamnă că ceea ce instituțiile statului român capturează este doar o mică parte din ce se aduce în țară.
Ministrul Bode are din păcate altă treabă. E mai important să acopere plagiatul lui Ciucă și să asmută „epoleții” împotriva unei jurnaliste decât să se ocupe de viitorul copiilor noștri”, se arată în mesajul deputatului.
Sursa foto: Forbes