26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăActualitateRemus Negoi: Operatorii de plajă, obligați să rezerve șezlonguri pentru persoanele cu...

Remus Negoi: Operatorii de plajă, obligați să rezerve șezlonguri pentru persoanele cu dizabilități

Senatorul constănțean USR PLUS, Remus Negoi a depus un proiect de lege care prevede obligativitatea operatorilor de plajă de a asigura căi de acces pentru persoanele cu dizabilități, precum și cel puțin două șezlonguri destinate persoanelor cu nevoi speciale.

“Am depus o iniţiativă legislativă care prevede asigurarea unei infrastructuri pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi pe plaje şi un număr minim de șezlonguri dedicate acestora, lângă luciul de apă”, scrie senatorul pe pagina sa web.

Conform proiectului, operatorii economici sau administrațiile publice locale care dețin sau gestionează plaje amenajate pentru agrement vor fi obligați să rezerve pentru persoanele cu dizabilități 4% din numărul total, dar nu mai puțin de două șezlonguri, pe primul rând spre luciul apei, pe toată durata sezonului estival și vor amenaja o cale de acces către acestea, potrivită scaunelor rulante.

Amenajările de acces vor fi efectuate din materiale ecologice, ușoare, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Atunci când este cazul, personalul ce deservește zona respectivă de plajă, va face toate demersurile pentru ca persoanele cu  handicap grav sau accentuat să fie conduse la șezlongurile special amenajate. În plus, operatorii de plajă trebuie să se asigure că există în proximitate un grup sanitar potrivit cu nevoile persoanelor care utilizează fotolii rulante. Această infrastructură vine și în sprijinul părinților cu copii în cărucior, precum și a vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane.

“Iniţiativa este susținută inclusiv din dorinţa de a nu mai exista discriminări între cetățenii români cu dizabilităţi în diferite sectoare de activitate. Este normal într-o ţară democratică să se respecte demnitatea, autonomia individuală şi independenţa persoanelor şi orice formă de discriminare trebuie combătută. Respectarea diferențelor și acceptarea persoanelor cu handicap ca parte a diversității umane sunt reguli de bază ale unei societăţi civilizate. Pesoanele cu dizabilităţi au dreptul să se integreze în societate, să aibă şanse egale şi să aibă acces neîngrădit la petrecerea timpului liber, la cultură, sport sau turism”, scrie Negoi.

Sursa foto: dreamstime

CItește și: Remus Negoi: Am propus transformarea subtitrărilor în conținut audio digital pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Cele mai populare

Recent Comments