DNA Constanța a trimis-o în judecată pe COTIGI GIORGIANA, arhitect șef al orașului Năvodari (funcționar public), pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Alături de ea sunt inculpați și persoana juridică S.C. Aqua Force S.R.L., Damian Adrian, administrator al societății comerciale S.C. Aqua Force S.R.L. și Vasea Traian, administrator al unor societăți comerciale, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Procurorii DNA scriu în rechizitoriu, document consultat de Dobrogea Live, că în perioada 2016-2023, inculpatul Damian Adrian având calitatea de administrator al SC AQUA FORCE SRL și SC BLUE AQUA FORCE SRL, a realizat prin intermediul acestor societăți comerciale mai multe construcții cu destinația de locuințe, de regulă P+1ETAJ, pe terenuri luate în superficie sau proprietate personală, cu încălcarea regulilor de urbanism, cu complicitatea anumitor funcționari din cadrul Primăriei Năvodari.

Damian ar fi ridicat imobilele de locuit cu încălcarea valorilor maxime de ocupare a terenurilor sau cu nerespectarea coeficientului de ocupare a terenului, construind pe suprafețe de sub 150 mp, suprafața minimă admisă de Regulamentul General de Urbanism pentru ridicarea unei construcții ori parcelând un teren în mai mult de 4 loturi fără realizarea unui PUZ așa cum prevăd dispozițiile legale. În unele situații, construcțiile s-au realizat într-un interval de timp foarte scurt de la emiterea AC și până la efectuarea recepției finale (circa 40 de zile), ceea ce ridică bănuiala că lucrările ar fi început înainte de emiterea autorizațiilor de construire. De asemenea, s-a procedat la schimbarea ilegală a destinației unor spații tehnice în apartamente de locuit.
Citește și: DIICOT: Hotelul Nordis Mamaia, dat în folosință ilegal. „Concluzie care se desprinde fără dubiu”
Arhitecta șefă, vilă pe malul lacului cu doar 25.000 de euro
DNA arată că în schimbul sprijinului realizării construcțiilor în condiții cât mai profitabile, Damian Adrian a livrat un imobil funcționarului public Cotigi Giorgiana, la prețuri mult sub cele de producție, practic transferarea proprietății casei reprezentând un cadou de zeci de mii de euro. Ceea ce ne determină să considerăm vânzarea drept cadou mascat este prețul acestuia, care este cu mult sub cel de producție, precum și sub cel practicat la vânzare și de la care nu se abătea în cazul efectuării unor astfel de tranzacții cu cumpărătorii obișnuiți.
Atât certificatele de urbanism, autorizațiile de construire, cât și procesele verbale de recepție relevante în cauză au fost semnate în anul 2020 de către inculpata Cotigi (fostă Stanciu) Giorgiana. Unele dintre construcții sunt realizate pe suprafețe mai mici 150 mp, nu respectă POT ȘI CUT, iar în cazul a mai mult de 4 parcelări trebuia realizat un PUZ, lucru care nu s-a făcut. Vom expune în ordine cronologică momentele cu relevanță probatorie, anterioare dobândirii de către inculpata Cotigi Giorgiana de la inculpatul D.A. a unei construcții S+P+1ETAJ+ETAJ 2 RETRAS în schimbul sumei de 25.000 euro.
La data de 22.11.2019, arhitectul șef al orașului Năvodari, Cotigi Giorgiana, a încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu SC AQUA FORCE SRL, prin care aceasta din urmă se obliga să vândă până la 01.06.2020, imobilul situat în Năvodari, str. M1, compus din drept de proprietate asupra construcției S+P+1 ETAJ, având aproximativ 50 mp la sol și dreptul de superficie asupra terenului în suprafață de 130 mp, cu suma de 66.000 euro, plătindu-se în avans suma de 25.000 euro, diferența urmând a fi achitată la autentificarea vânzării-cumpărării.
„Deși suprafața de teren a crescut față de momentul încheierii antecontractului, iar suprafața construită a clădirii a crescut la rândul ei de la aprox. 50 mp/nivel la aprox. 70 mp/nivel, la data de 10 iunie 2020 a fost încheiat un act adițional între SC AQUA FORCE SRL (prin administratorul D.A.) și Cotigi Giorgiana prin care se stabilește o renegociere a prețului întrucât vânzarea imobilului descris se va realiza la ,,roșu” de la suma de 66.000 euro la 25.000 euro”, arată DNA.
Vilă construită cu încălcarea legii
Așadar, persoana care ocupa funcția de arhitect-șef și era în același timp beneficiar al unei construcții, a semnat pentru legalitate și conformitate certificatele de urbanism, autorizațiile de construire, a participat ca reprezentant al Primăriei la recepția lucrării și a semnat procese-verbale de sancționare contravențională.
Lista neregulilor constatate de instituțiile statului:
- -Deși POT în zonă este de 35%, potrivit pieselor desenate ale proiectului DTAC, investiția are POT 39%.
- -AC a fost emisă în baza unei DTAC incomplete, fără respectarea conținutului-cadru al documentației tehnice, respectiv cu lipsa documentelor necesare emiterii AC, fără memorii instalații și schemele funcționale ale instalațiilor proiectate, fără referatele de verificare a documentației tehnice întocmite de verificatori de proiecte atestați,
- – fără avizul protecției sănătății solicitat prin CU, fără DTOE,
- -Planșa A0.2 – Plan de situație vizat spre neschimbare a fost întocmit în neconcordanță cu cerințele Anexei nr. 1 la Legea nr. 50/1991, respectiv fără reprezentarea acceselor pietonale și carosabile din incintă, precum și fără reprezentarea accesului carosabil, fără viza OCPI.
- – Giorgiana Cotigi și-a semnat singură, ilegal, AC prin care i s-a supraetajat vila, din locuință S+P+1 ETAJ în locuință S+P+1 ETAJ-2 parțial retras; de menționat că, deși se mai solicita construirea unei etaj retras, prețul înțelegerii inițiale a rămas neschimbat, 25.000 euro. Solicitarea modificării proiectului în curs este ilegală pentru că, potrivit prevederilor art. 2 alin 4 lit. a ind. 1 din Legea nr. 50/1991, acestea nu se pot aplica în cazul modificării proiectului pe parcursul execuției, pt. că supraetajarea cu încă un nivel nu poate fi solicitată decât pentru construcțiile care pot fi recunoscute ca finalizate potrivit legii, respectiv pentru acele construcții pentru care s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor.
Toate aceste nereguli, dar și multe altele, constatate de către echipele de control ale ISC au dus la sesizarea Prefectului Constanței în vederea solicitării în instanță a anulării autorizațiilor de construire și certificatelor de urbanism aferente construcției cumpărate de Giorgiana Cotigi.
„Din documentele înaintate de Primăria Năvodari rezultă că inculpata Cotigi Georgiana a semnat certificate de urbanism, autorizații de construire și procese verbale de recepție pentru o multitudine de proiecte realizate de D.A. (prin societățile sale), toate cu încălcarea dispozițiilor legale în materie de urbanism”, spun procurorii.
Pe baza unui calcul sumar, raportându-ne la prețul convenit (25.000 euro) si la investiția făcută de inculpații Damian Adrian și Aquaforce SRL, cuantificată pe baza actelor pe care le deține, DNA estimează că Damian a scutit-o pe arhitecta șefă a orașului Năvodari de plata unei sume de cel puțin 36.500 euro și 56.529,99 lei (cca 11.000 euro).
Martor: Girgiana Cotigi primește bani de la dezvoltatorii imobiliari
Damian Adrian a spus unui ofițer de Poliție că vila arhitectei șefe face obiectul unor verificări ample (ANAF, SRI, ISC) și că aceasta refuză să-i mai semneze autorizațiile de construire pentru a pune presiune pe el, respectiv să-l determine să nu dea informații acestor instituții.
Un martor în dosarul DNA susține că Girgiana Cotigi pretinde și primește sume de bani sau autovehicule de la dezvoltatorii imobiliari.
Traian Vasea, lucrări gratuite la vila arhitectei șefe
Dacă Damian Adrian și firma sa au asigurat terenul (care este proprietatea UAT Năvodari) ridicarea integrală a construcției, alți antreprenori au construit gardul împrejmuitor și au amenajat curtea imobilului, spune DNA.
„Concret, din conversațiile interceptate și din datele informatice extrase din telefoanele percheziționate rezultă că aceste activități au fost realizate de inculpatul Vasea Traian și de (…). Din probe rezultă că inculpatul V.T. a realizat lucrări gratuite de construire/amenajare la locuința inculpatei Cotigi, respectiv materiale și manopera necesare. Concret, acesta a asigurat realizarea tavanelor imobilului, parte din finisajele interioare și pofilele din poliuretan aplicate pe construcție”, se arată în rechizitoriu.
Conversațiile telefonice ale lui Vasea., interceptate și redate în procese verbale de către anchetatori, sunt lămuritoare în sensul că aceste lucrări reprezentau o ”obligație” care trebuia rapid onorată întrucât inculpata Cotigi refuza să îi mai semneze documentele de care avea nevoie în activitatea imobiliară (el efectua la acea vreme lucrări fără autorizație la Hotelul Titanic din zona Mamaia Nord). Autorizația de construire a fost însă obținută abia în luna martie 2021, având ca obiect și denumire ”autorizație pentru intrare în legalitate”.
Averea Giorgianei Cotigi
Cotigi nu a depus nici o declarație de avere astfel încât să poată fi verificată situația sa patrimonială. Din momentul în care a început activitatea la Primăria orașului Năvodari aceasta nu a mai completat și depus nici o declarație de avere.
Din procesul verbal de analiză a datelor bancare ale inculpatei Cotigi Giorgiana, realizat de DNA, rezultă că angajarea în cadrul Primăriei orașului Năvodari a avut rezultate patrimoniale spectaculoase. Astfel, dacă anterior inculpata utiliza autovehicule VW Golf sau Kia Cee’d, iar veniturile salariale nu i-au crescut semnificativ, a început să utilizeze autovehicule BMW X5, Mercedes GLE, Maserati sau Ford Mustang.
Totodată, a dobândit o casă de locuit și un apartament. Concret, din anul 2019, de când lucrează în cadrul Primăriei orașului Năvodari, inculpata Cotigi a încasat salarii în cuantum total de cca 373.000 lei, a primit cca 150.000 lei de la fostul soț cu titlul de pensie alimentară și a contractat diverse împrumuturi în cuantum total de cca 400.000 lei. În conturile bancare apar câteva donații primite de la persoane cunoscute în domeniul imobiliar, iar autovehiculele luxoase provin de la aceeași cagorie de persoane.
Procedând la analizarea coroborată a sumelor de bani încasate și veniturilor cunoscute, pe de o parte, și a sumelor transferate, retrase sau plătite, a rezultat o diferență nejustificată de 248.117 lei, spune DNA.
În cazul inculpatei Cotigi, aceasta a depășit granița conflictului de interese administrativ întrucât, fără să-și informeze superiorul ierarhic și urmărind scopul dobândirii dreptului de proprietate asupra imobilului ce urma să fie construit, a emis certificate de urbanism, a autorizat realizarea și modificarea proiectului apoi a semnat și recepția, atestând că au fost respectate normele legale în materie. Din contră, toate acestea erau nelegale. Construcția în sine a inculpatei nu putea fi recepționată fără observații întrucât nu respectă normele de mediu, fiind prevăzută cu o terasă din beton care se prelungește până în cuveta lacului Siutghiol.
Sunt aspecte aflate în atenția Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța care au fost comunicate DNA din care rezultă că inculpata Cotigi nu s-a conformat obligației de desființare a lucrărilor nelegal executate și de aducerii a terenului la starea inițială (extindere gard din beton și panouri metalice, platformă betonată și pavată până în apa lacului Siutghiol), fapta constituind infracțiune.
Citește și: