Războiul din Ucraina a determinat autoritățile din Tulcea să recunoască un dezastru: DJ222N

Închiderea navigației comerciale pe brațul Chilia, din cauza conflictului militar din Ucraina, a obligat autoritățile tulcene să-și amintească de dezastruosul drum județean 222N, din Delta Dunării.

harta
Harta DJ222N

Vorbim despre deja celebrul „drum al calvarului” – DJ222N – care leagă Tulcea de Chilia Veche, trecând prin Ceatalchioi și Pardina. Starea dezastruoasă a acestui drum a făcut obiectul nenumăratelor petiții scrise de locuitorii acestor comunități, oamenii fiind sătui să-și strice mașinile și să parcurgă 70 de kilometri în 2 ore.

Citește și: VIDEO Drumul calvarului din Delta Dunării. Oameni disperați: 70 de kilometri în 4 ore

Administrarea drumului pică în sarcina Consiliului Județean (CJ) Tulcea care a invocat anumite procese cu SC Agrodelta Sireasa, procese ce ar fi împiedicat accesarea de fonduri europene pentru reabilitatrea lui. Doar că, oamenii au cerut ani de-a rândul măcar efectuarea unor reparații, mai ales în zona podurilor ce sunt un real pericol de accidente.

WhatsApp Image 2022 03 02 at 10.32.50 1

CJ Tulcea a catadicsit într-un final să aloce aproximativ 184.000 de lei (în 2021) pentru a repara aproximativ 42 de kilometri din acest drum (așa cum singuri au postat pe Facebook-foto sus), exceptând podurile la care nu s-a făcut nimic, deși anunțaseră că vor face reparații.

Citește și: Bugetele trec, gropile rămân. Drumul județean ce străbate Delta Dunării, distrus de nepăsare și interese obscure VIDEO

În prezentarea execuției bugetare, însă, CJ Tulcea susține că a „modernizat infrastructura de transport” pe lungimea întregului drum, adică de la Tulcea la Chilia Veche (foto jos).

WhatsApp Image 2022 03 18 at 17.10.25
Războiul din Ucraina a determinat autoritățile din Tulcea să recunoască un dezastru: DJ222N 5

Indiferent care este adevărul, realitatea din teren arată crunt: drumul este la fel de prost ca și înainte de cheltuirea celor 184.000 de lei, despre care oamenii bănuiesc că mai mult s-au sifonat decât să se fi materializat în reparații de calitate.

Alți bani, altă distracție, același drum

Cert este faptul că, odată cu închiderea navigației de brațul Chilia, DJ222N a devenit singura alternativă de comunicare cu restul lumii pentru oamenii din acea zonă a Deltei.

Cu ocazia aceasta a aflat și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Tulcea că drumul este un dezastru (nu că nu ar fi știut fiecare instituție în parte….).

În consecință, CJSU a constatat vineri, 18 martie, că acest drum necesită alte lucrări de reparații. Motivele care au stat la baza acestei miraculoase „constatări” sunt: satisfacerea necesității de transport rutier ce priveşte atât aprovizionarea cu mărfuri alimentare şi nealimentare cât şi urgențele medicale pentru populaţia din zonă, dar şi transportul elevilor/persoanelor pe ruta Tulcea-Ceatalchioi-Plauru-Pardina-Chilia Veche.

Citește și: Fost guvernator al Deltei Dunării: Lângă Ismail se află o adevărată bombă ecologică

În consecință, CJ Tulcea (care tocmai reparase în urmă cu șase luni același drum) a întocmit o Notă de fundamentare nr.4799/16.03.2022 privind necesitatea executării, în regim de urgenţă, a lucrărilor de reparaţii curente pentru consolidarea şi stabilizarea DJ 222N – Tulcea-Chilia Veche, singura cale de acces către localităţile din această zonă”.

chilia drum judetean
DJ222N înainte de reparațiile din toamnă

În baza acestei Note, CJSU Tulcea a emis o Hotărâre prin care:

Art.1 Se constată necesitatea intervenţiei de urgenţă în vederea efectuării lucrărilor de reparaţii curente şi de întreţinere a drumului judeţean DJ 222N – Tulcea-Chilia Veche care să permită desfăşurarea în condiţii de siguranţă a traficului intens pe ruta Tulcea-Ceatalchioi-Plauru-Pardina-Chilia Veche ce se preconizează pe perioada conflictului armat din Ucraina, prezentate în Nota de fundamentare nr.4799/16.03.2022 întocmită de Consiliul Judeţean Tulcea, anexă la prezenta Hotărâre.

Art.2 Valoarea totală a costurilor necesare realizării lucrărilor de intervenţie, estimată de Consiliul Judeţean Tulcea în Nota de fundamentare nr.4799/16.03.2022, este de 24.540,00 mii lei, TVA inclus.

Art.3 Sumele necesare efectuării lucrărilor prezentate în Nota de fundamentare a Consiliului Judeţean Tulcea nr.4799/16.03.2022, pot fi solicitate şi alocate din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022.

Concluzia oamenilor

După anunțul CJSU, oamenii din Chilia Veche au tras o concluzie simplă dar tristă: „Ei cu banii, noi cu același drum. Așa se face de 30 de ani”.

Urmărește-ne pe:

Doneaza