70 de kilometri de drum județean distrus arată incompetena, corupția, nepăsărea și proasta administrație ce s-au abătut în ultimii 30 de ani peste Delta Dunării.
„Între 3 şi 4 ore durează deplasarea pe DJ 222N de la Tulcea la Chilia Veche – 70 de kilometri. Cât mai îndurăm omeni buni, cât o să mai investim în cauciucuri, bucşe, pivoți etc.”, spune un localnic.
Drumul Județean 222N este un veritabil drum al calvarului, o rușine pentru „România scoasă din noroi” și o pată pe obrazul administrației județene care ar trebui măcar să-l întrețină, dacă nu să-l reabiliteze și modernizeze.
Asociația „Împreună pentru Chilia” arată că „de 30 de ani, politicienii locali sau cei de la București discută des despre potențialul turistic al zonei, despre „Chilia Veche – destinație turistică”, dar în realitate zona este dată uitării, localnicii fiind marginalizați.
„Ce se întâmplă în realitate: sar bucșele, plâng planetarele, se taie cauciucurile, se sparg băile de ulei, rămân tobele de eșapament în urma mașinilor, se mai ia și câteo piatră în parbriz, se trece cu emoție și teamă peste podurile care dârdâie din toate încheieturile…În tot acest timp, oamenii onești își plătesc la zi taxele, impozitele, accizele, vinietele”, scrie președintele Asociației, Vasile-Dan Dicu.
Oamenii locului au lansat și o petiție „Ajunge! Ne-am săturat de gropi!” în care au adunat sute de semnături, manifest înaintat către Prefectura Tulcea, Consiliul Județean, Serviciul Rutier din cadrul IPJ Tulcea și Inspectoratului de Stat în Construcții Tulcea. Totul în zadar. Gropile și nepăsarea tronează în continuare.
„De peste 30 de ani, populația din aceste locuri a îmbătrânit așteptând drumuri bune și condiții de viață decente și civilizate. Considerăm că nu se mai poate să acceptăm așa ceva”, spun cei din Asociația „Împreună pentru Chilia” într-o adresă înaintată anul trecut Prefecturii Tulcea.
Consiliul Județean Tulcea, administratorul DJ222N, invocă, spun reprezentanții Asociației, un veșnic conflict de legalitate cu „baronul Rece” (Traian Rece, om de afaceri ce a concesionat mari suprafețe de teren în delta Dunării de la Consiliul Județean n.red.) care ar face imposibilă modernizarea acestui drum.
„CJ uită că atribuțiile sale de întreținere, amenajare și reparare nu au fost suspendate de acest conflict juridic. Podul peste Canalul 36 (de exemplu) este atât de degradat încât s-a ajuns la armătura metalică, existând pericol de prăbușire”, mai spun oamenii.
Localnicii arată că drumul calvarului îi face pe potențialii investitori să plece, pe turiști să ocolească zona, iar distribuitorii de mărfuri își regândesc strategia și calculează dacă mai merită să suporte și daunele suferite de autoturismele cu care transportă aceste mărfuri.
La toate aceste nemulțumiri, Consiliul Județean Tulcea, condus de mult timp de Horia Teodorescu, răspunde că „demersurile pentru obținerea finanțării pentru modernizarea acestui drum au fost sistate în urma litigiilor apărute între Consiliul Județean Tulcea și domnul Traian rece. CJ Tulcea fiind administratorul drumului a efectuat reparații pe anumite tronsoane, urmând ca în viitorul apropiat să se aloce bani pentru alte tronsoane de drum care necesită refacerea îmbrăcăminții de piatră.”
CJ Tulcea mai spune că demersurile pentru obținerea unor finanțări pentru modernizarea DJ222N vor fi reluate abia după finalizarea proceselor cu Traian rece. Până atunci, vor executa lucrări de întreținere. Lucrări pe care oamenii nu le vă concretizându-se.
Citește și:
Municipiul Tulcea iese din Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării
Curiozități din Delta Dunării. „Stejarul îngenuncheat” și Meleaua Sacalin