Războiul declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei s-a extins până în zona orașului Ismail, la numai câțiva kilometri de granița fluvială cu România. În dimineața zilei de marți, 1 martie, o stație de radiolocație din Cairaclia, raionul Ismail, a fost atacată cu rachete.
Autoritățile române au decis să interzică navigația ambarcațiunilor civile pe brațul Chilia, începând cu 1 martie. Căpitănia Zonală Tulcea a emis și un aviz în acest sens.
Mălin Mușatescu, fost guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), atrage atenția că în zona Ismail se află o adevărată „bombă ecologică”.
„Vreau să atrag atenția că lângă Izmail se află un lac cu deșeuri petroliere depozitate acolo încă de pe vremea USSR. Digul care separă acest lac de Dunăre este destul de șubred, lucru pe care reprezentanții Rezervației Delta Dunării din Ucraina mi l-au spus cu ocazia vizitei pe care am făcut-o la sediul Administrației Rezervației Delta Dunării Ucraina, în 2018, cu ocazia finalizării unor proiecte transfrontaliere cu fonduri europene.
Ucrainenii făceau eforturi să țină situația sub control, conștienți că acolo se află o adevărată bombă ecologică cu ceas, o cedare a digului și scurgerea acestor reziduri în Dunăre putând fi un dezastru ecologic major fără precedent, atât pentru fauna și flora din Delta Dunării, cât și pentru Marea Neagră. Cu puțin timp în urmă a fost înregistrat la Izmail un atac al armatei ruse, la câțiva kilometri de Tulcea, iar riscul de avea un dezastru ecologic în zona este acum mai mare că niciodată”, scrie Mălin Mușatescu pe contul său de Facebook.