TOP-ȘTIRIPUZ-ul care stă la baza tunului imobiliar de pe plaja Corbu a...

PUZ-ul care stă la baza tunului imobiliar de pe plaja Corbu a fost prelungit pentru încă 5 ani

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care a stat la baza proiectului imobiliar ridicat ilegal pe plaja Corbu a fost prelungit pentru încă 5 ani, printr-o Hotărâre de Consiliu Local votată în iunie, lună în care documentul ar fi expirat.

L-am întrebat pe primarul localității ce l-a determinat să promoveze în Consiliul Local un proiect care a fost oprit de Garda de Mediu.

“Dacă instanța se pronunță în favoarea proiectului, ce facem?! Solicitarea pentru prelungirea PUZ-ului nu a fost făcută de către Logis Project, cererea a fost făcută de alt proprietar”, ne-a spus primarul Vasile Lumînare.

Beneficiarii PUZ-ului sunt Ionuț Rusu, dezvoltatorul proiectului de pe plajă, și firma Black Sea Transport.

Deducția firească este că aceasta din urmă este „proprietarul” care a solicitat prelungirea PUZ-ului, mișcare previzibilă dacă ne uităm în acționariatul firmei.

Black Sea Transport este controlată în proporție de 55% de discretul om de afaceri Lucian Orban, despre care presa centrală a scris să se află de facto în spatele tunului imobiliar de pe plaja Corbu.

Aproape 3 ha de betoane pe plajă

În luna februarie, “Dobrogea Live” a publicat o investigație care arată că la finalul anului trecut firma Logis Project a demarat lucrările pentru ridicarea unui proiect imobiliar de proporții pe plaja Corbu, care vizează construirea pe o suprafață de peste 27.700 mp a unui complex de cel puțin 24 de vile care cumulează 240 de apartamente, restaurant, SPA, drumuri auto și parcări.

În urma dezvăluirilor, Prefectura Constanța și Garda de Mediu au sistat lucrările, acțiune contestată în instanță de către dezvoltator.

Lucrările dezvoltatorului Logis Project au demarat în luna noiembrie a anului trecut, iar cele aproape 3 ha (27.747 mp) sunt parte a unui PUZ gigant care prevede proiecte imobiliare pe 21 ha, preponderent pe taluzul comunei Corbu.

Deși proiectul prezentat de companie vizează ridicarea a 30 de clădiri, până în prezent au fost emise două autorizații de construire pentru 18, respectiv 6 vile.

Șantierul este amplasat integral pe aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, și situl de importanță comunitară ROSCI 0065 Delta Dunării.

În mod particular, proiectul se suprapune pe aria de dezvoltare a biotopului cu indicativul „2110” și poartă denumirea de „Dune mobile embrionare – habitat Natura 2000”.

În ciuda faptului că HG 546/2004 și OUG 202/2002 interzic înstrăinarea, respectiv construirea pe terenurile care găzduiesc acest habitat, proiectul “Zargana” a primit avize de aprobare a proiectului de la toate instituțiile abilitate.

Citește toată investigația despre proiectul de pe plaja Corbu:

Urmărește-ne pe:

Doneaza