BusinessPUG-ul Constanței, singurul proiect care poate opri abuzurile din urbanism, se află...

PUG-ul Constanței, singurul proiect care poate opri abuzurile din urbanism, se află abia la prima etapă de elaborare, deși a fost început în urmă cu patru ani

Elaborarea Planului Urbanistic General al Constanței (PUG) se află abia la stadiul incipient aferent primei etape din cele cinci pe care trebuie să le parcurgă pentru a putea fi considerat finalizat, deși au trecut patru ani de la semnarea contractului încheiat între Primărie și firmele Synergetics Corporation și Quattro Design.

’’Până la data prezentei au fost prezentate și recepționate livrabilele aferente primelor două faze din cadrul etapei I, nefiind realizată nici o plată, conform contractului’’, se arată într-un răspuns solicitat de ’’Dobrogea Live’’ municipalității.

Amintim că elaborarea PUG-ului trebuie să parcurgă cinci etape. Și, după cum se poate observa în răspunsul Primăriei, au fost lucrate până acum doar două faze din prima etapă.

Practic, din 2020 până în prezent elaborarea PUG-ului nu a avansat aproape deloc, deși termenul de finalizare prevăzut în contract este de 49 de luni, adică anul acesta ar fi putut fi implementat.

De subliniat că existența unui PUG actualizat este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a unui oraș.

La fel de important este faptul că un PUG actualizat nu mai permite autorităților locale să comită abuzuri în urbanism prin avizarea de proiecte nereglementate unitar și validarea preferențială de PUZ-uri și PUD-uri.

Actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, este cunoscut pentru favorizarea dezvoltatorilor imobiliari prin abuzuri urbanistice pe care poate să le comită lejer în lipsa unui PUG actualizat.

Astfel a apărut și ipoteza că primarul are tot interesul să compromită deliberat finalizarea PUG-ului, pentru a putea permite investitorilor să elaboreze proiecte prin PUZ-uri și PUD-uri.

Contactat de publicația noastră, reprezentantul Synergetics Corporation, Adrian Ilie, respinge existența unui aranjament între Chițac și elaboratorul PUG-ului.

’’Interesul companiei este acela de a presta servicii pentru care să emită facturi pe care să le încaseze. Dacă ar intarzia la cererea unui client prestarea serviciilor ar însemna că supraviețuirea companiei este asigurata de acel beneficiar prin alte mijloace.  Or Synergetics nu are niciun contract semnat pentru PUZ-uri private în municipiul Constanța sau în județul Constanța și nici nu cred că există cineva dispus sa ne plătească în scopul de a nu fi livrat contractul’’, ne-a transmis reprezentantul Synergetics.

Acesta a adăugat că în prezent, compania lucrează la faza a III-a din cadrul etapei I a Planului.

’’Suntem la Faza III – Diagnoza prevederilor PUG actual și formularea sintezei studiilor de fundamentare (Stadiul actual al dezvoltării). Având în vedere că fazele I și II au fost predate în 2021 – începutul lui 2022, în cadrul acestei etape este necesară colectarea și actualizarea datelor utilizate în cadrul etapelor anterioare, inclusiv a suportului topografic. Deci suntem în proces de actualizare a datelor din studiile de fundamentare predate pentru a formula Sinteza’’, a explicat Adrian Ilie.

De subliniat că Synergetics Corporation a suspendat lucrările timp de aproximativ doi ani, cât au durat procesele prin care firma a contestat modalitatea de plată a livrabilelor prevăzută în contractul încheiat cu municipalitatea. Firma de urbanism a pierdut ambele procese.

În prezent, în Constanța, este în vigoare un Plan Urbanistic General depășit și viciat, care funcționează încă din 1999, și care a fost prelungit până la finalul anului 2026.

Sursa foto: Rafael Cucu

Îți recomandăm și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza