Proiect legislativ: animalele de companie vor avea acces pe plajele românești

Deputata USR PLUS Cristina Rizea a depus astăzi în Parlament proiectul legislativ care permite accesul cu animale de companie, în anumite condiții, pe plajele litoralului românesc.

Proiectul legislativ vine să modifice și completeze Ordonanța 19/2006 aprobată prin Legea nr. 274/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.

„Ordonanța, emisă în timpul guvernului Tăriceanu, interzice cu desăvârșire accesul cu animale de companie pe plajă”, explică deputata Cristina Rizea.

Proiectul depus astăzi, propune adoptarea unui cadru legal care să permită accesul cu animale de companie pe plajele Mării Negre, utilizate în scop turistic, dar și responsabilizarea posesorilor de animale și a autorităților publice, în legătură cu protecția mediului înconjurător.

Printre modificările propuse:

  • În afara sezonului estival, oamenii vor avea acces pe plajă însoțiți de animale de companie;
  • Pe durata sezonului estival, oameni pot avea acces pe plajă însoțiți de animale de companie, numai cu acordul operatorilor sau administratorilor plajelor utilizate în scop turistic;
  • Accesul pe plajă al animalelor de companie va fi permis, indiferent de perioada din an, numai dacă animalele de companie sunt ținute în zgardă și lesă sau ham;
  • Obligativitatea ca proprietarii sau însoțitorii animalelor de companie să aibă asupra lor pungi pentru colectarea deșeurilor produse de animal; De asemenea, aceștia au obligația să colecteze și să elimine deșeurile produse de animalele de companie;
  • Abilitarea agenților de poliție din cadrul Poliției Române și ai Poliției Locale, respectiv ai structurilor de jandarmi ale Jandarmeriei Române de a constata nerespectarea obligațiilor de mai sus și de a aplica sancțiuni contravenționale;

O legislație similară, spune parlamentarul, există în alte țări europene cu litoral, precum Belgia, Regatul Țărilor de Jos, Croația sau Grecia.

„Propunerea legislativă vine în întâmpinarea solicitărilor primite din partea iubitorilor de animale și ca urmare a dezbaterii publice avute cu societatea civilă și asociațiile de protecție a animalelor”, conchide Cristina Rizea.

sursa foto: FB/Cristina Rizea

Citește și:

Deputata Cristina Rizea: „Și cățeii au dreptul la plimbare pe plajă”

VIDEO Cristina Rizea, despre PSD și AUR: „Încurajează falsele teorii venite din laboratoarele Sputnik”

Urmărește-ne pe:

Doneaza