„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.
Petru Mihai Crăciun (43 ani, doi copii), președintele Partidului Mișcarea Populară, organizația municipiului Mangalia, este candidatul P.M.P. pentru funcția de primar al municipiului Mangalia. Absolvent a două facultăți, Petru Mihai Crăciun a fost consilier local și președintele Comisiei de Buget-Finanțe în comuna Pecineaga, județul Constanța.
Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le aveți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al municipiului Mangalia?
Un proiect drag mie și cred că tuturor cetățenilor orașului Mangalia este acel proiect care reprezintă cu adevărat RELANSAREA TURISMULUI în mun. Mangalia. Prin aceasta se înțelege sprijinirea acelor antreprenori din domeniul HORECA cu tot ceea ce este necesar pentru ca aceștia să poată desfășura activitatea specifica în condiții de calitate cât mai ridicată. Trebuie să înțelegem clar că veniturile generate de industria HORECA în mun. Mangalia aduc bugetului local cam 20-25% din încasările bugetului local. Practic, cam un sfert din populația mun. Mangalia este direct dependentă de veniturile generate de turismul dezvoltat la nivelul orașului și a stațiunilor. Unde este nevoie voi căuta posibilități legale de acordarea de facilități fiscale persoanelor juridice prin acordarea de proiecte de „ajutor minimis”. Concluzia: dacă turismul (HORECA) Mangaliei nu merge sau este împiedicat voit, antreprenorii și angajații acestora o duc greu! Turismul orașului trebuie să crească, să aducă bani și dezvoltare!
Un alt proiect este acela de susținere a investitorilor care pot contribui la dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă. Concluzia: dacă sunt locuri de muncă, sunt și venituri pentru cetățeni, deci există dezvoltare sau prosperitate!
Alte proiecte sunt cele ce privesc sănătatea, învățământul, cultura, sportul. Aceste domenii de foarte mulți ani au cam fost date uitării sau acestea funcționează „pe cota de avarie”. Am proiecte viabile în aceste domenii, proiecte care vor ridica standardul de viață al cetățenilor. Va exemplific câteva dintre acestea: cabinete medicale în școli și grădinițe, dotate corespunzător pentru situațiile de urgență ce pot apărea; renovarea și dotarea completă a Spitalului Municipal Mangalia pentru a se ridica la standardele unui spital adevărat! Renovarea școlilor și grădinițelor, așa cum trebuie, nu de mântuială! Înființarea Cluburilor Sportive în parteneriat public-privat pentru sporturile principale: fotbal, handbal, înot, box, lupte etc. Unui municipiu ca Mangalia nu îi este permis să nu aibă un Centru Medical pentru Copii cu Dizabilități, susțin și voi face un astfel de centru!
Pentru aceste proiecte și altele voi încerca să obțin fonduri europene sau surse guvernamentale și județene.
Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent municipiul Mangalia?
Popularea excesivă cu angajați ai Primăriei și serviciilor adiacente, care nu își arată eficiența față de cetățean și față de oraș! Apoi mai vorbim despre digitalizarea eficientă a Administrației Locale, ceea ce ar duce la înjumătățirea posturilor de funcționari publici, economisind importante sume de la bugetul local! Acum birocrația excesivă și contactul cu funcționarul public a fost și este o procedura mai greoaie (a se vedea cât de bine prinde digitalizarea administrației în situații de genul apărute în acest an, stare de urgență, stare de alertă).
Altă problemă este cea a infrastructurii cartierelor „noi” de locuințe (a se înțelege cartierele construite de 10-12 ani până în prezent), la fiecare tur de alegeri, candidații mint cu nerușinare că vor face infrastructura aferentă acelor cartiere, din păcate nici azi nu este începută în unele locuri sau începută și neterminată în altele. La capitolul impozite și taxe, avem ca cele din stațiunile turistice europene, dar la ceea ce există de fapt nu se justifică aceste taxe.
Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă a aparatului administrației publice locale?
Imaginea fiecărei comune, fiecărui oraș, municipiu, județ este determinată, în mod direct, de calitatea serviciilor publice prestate de către entitățile structurale ale administrației publice locale, întrucât acestea din urmă reprezintă „sistemul de organizare socială”, realizând valorile care exprimă interesul general al societății. Prestarea unor servicii publice eficace, moderne și eficiente, care să apropie administrația de cetățean, reprezintă una dintre prioritățile incluse în calendarul procesului de integrare europeană, dar și scopul principal al procesului de reformă a administrației publice, administrație care să răspundă cerințelor societății democratice.
În acest sens, prestarea unor servicii publice eficace, moderne și eficiente, care să apropie administrația de cetățean, reprezintă una dintre prioritățile incluse în calendarul viitorului meu mandat, dar și scopul principal al procesului de reformă a administrației publice locale care intenționez să o realizez, administrație care să răspundă cerințelor societății democratice care le putem găsi în orice administrație europeană sunt: permanența; profesionalismul; neutralitatea politică. Permanenţa este legată de nevoia de continuare a experienţei câştigată în timp de funcţionarii publici, care pot să explice superiorilor de ce lucrurile sunt aşa şi nu altfel, ce s-a încercat şi ce a eşuat în trecut şi să facă acest lucru fără teama de a-şi pierde locul de muncă, doar pentru că a avut curajul să demonstreze punctele slabe ale unui punct de vedere. Profesionalismul funcţionarilor publici, în general, şi al celor de conducere, în particular, este elementul decisiv pentru realizarea activităţilor eficiente de administraţie şi oferirea de servicii de cea mai bună calitate pentru cetăţeni. Neutralitatea politică este justificată prin aceea că, dacă o administraţie publică, centrală sau locală, este angajată politic de un singur Guvern, ea va fi obligatoriu inacceptabilă pentru următorul Guvern. O condiţie esenţială pentru asigurarea eficienţei prestării serviciilor publice prin prisma profesionalismului funcţionarilor publici o constituie stabilirea unor relaţii fireşti cu cetăţeanul. Este nevoie ca administraţia să se manifeste ca serviciu public în slujba cetăţeanului şi nicidecum să nu fie contra intereselor acestuia.
Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?
Simplu! Prezint de fiecare dată consilierilor proiectele pe care intenționez să le pun în aplicare, proiecte de necesitate pentru oraș și pentru cetățeni. În caz că aceste proiecte sunt respinse pe criterii politice, voi organiza dezbateri publice cu cetățenii ori de câte ori va fi nevoie. O alta variantă ar fi aceea că ori de câte ori va fi nevoie și posibil, ședințele de consiliu local să se desfășoare la Casa de Cultură, cu participarea unui public numeros, de orice culoare politică! De ce? Ca să le dispară unor consilieri „pofta” de a respinge proiecte benefice orașului și cetățeanului, pe criterii politice! În general sunt un om care formează o echipă, nu care distruge o echipă!
Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al municipiului?
Nu prea obișnuiesc să vorbesc despre mine, prefer să las pe alții să o facă! Știu un lucru, din punct de vedere profesional sunt destul de pregătit! Până acum am ocupat diverse funcții ce au avut legătură strânsă cu sistemul economic, cel privat și cel de stat! Ca om sunt foarte hotărât, cei ce mă cunosc știu asta. Principalul meu argument în fața oamenilor este următorul: ceea ce spun și fac!