26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăPrimării DobrogenePROFIL DE CANDIDAT. Mariana Dan (PER): Contractul cu RAJA trebuie să înceteze...

PROFIL DE CANDIDAT. Mariana Dan (PER): Contractul cu RAJA trebuie să înceteze la Cernavodă

„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.

Mariana Dan (inginer, manager), absolventă a Facultății de  Inginerie Tehnologică în Industrie Alimentară Galați, este candidatul Partidului Ecologist Român (PER) pentru funcția de primar al orașului Cernavodă.

Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le aveți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al orașului Cernavodă? 

Mariana Dan: Primul meu proiect este cel de cea mai mare importantă, acum și în viitor, pentru cernavodean: „Apă de băut curată și sănătoasă la robinetul fiecărui localnic”.

Acest proiect presupune încetarea contractului de delegare a serviciului de apă și canalizare către societatea RAJA SĂ. Revenirea lui în administrarea Orașului. Retehnologizarea procesului de tratare a apei de Dunăre. Refacerea infrastructurii de distribuție a apei la consumatorul final.  Retehnologizarea procesului de tratare a apei se face pe de o parte datorită termenului demult depășit al acestor instalații și pe de altă parte datorită necesității folosirii altor metode de tratare a apei. Înlocuirea clorinării și a polihidroxiclorurii de aluminiu cu ozonificarea apei și  utilizarea registrelor de lămpi cu ultraviolete  pentru finisarea procesului de tratare. Clorul se adună în organism și provoacă efecte cancerigene iar aluminiul este responsabil de instalarea bolii Alzheimer. 

Interesul nostru este să nu mai bem apa îmbuteliată, apa despre care testele arată că, în compoziția să,  există contaminanți periculoși, microbi și chiar mucegai. De asemenea interesul nostru  este să nu mai producem gunoi din plasticul de îmbuteliere. Este o mișcare care devine populară în Europa. Peste 500 de orașe din lume au făcut același lucru. Administrația trebuie să gândească faptul că: “Apa este un bun comun, vital, dat de Dumnezeu. Nu este o afacere”. Acest proiect va determină reducerea costului apei de trei ori.

Refacerea infrastructurii de distribuție a apei la consumatorul final este cel mai mare și cel mai important proiect al acestui oraș. El va trebui să fie coroborat cu instalarea simultană a instalației de canalizare, de pluvial, de termie , precum și a canalelor de circuit electric și fibră optică. Va fi un proiect multianual planificat pe etape de implementare. Fondurile vor fi atrase. 

Al doilea foarte important proiect pe care vreau să-l implementez este “ÎNVĂȚĂMÂNTUL VOCAȚIONAL ÎN CERNAVODĂ”- înființarea în cadrul Liceului Tehnologic  Axiopolis a Școlii de Arte și Meserii, care să ofere copiilor cernavodeni și a celor din localitățile limitrofe să-și descopere și instruiască aptitudinile către meserii pe care să le facă cu plăcere și care să le asigure o viață demnă și fericită. Liceul dispune deja de internat școlar. Vor fi adăugate meserii în concordanță cu cererea pieței muncii pe care o vom dezvoltă în oraș. Meseriile vor fi pentru fețe și pentru băieți. În oraș nu avem ateliere de mobilă, cizmărie, croitorie, pielărie, ceaprăzărie , broderie, nu avem fanfară, nu mai avem instrumentiști precum și multe altele. Sportul, de asemenea este un element esențial în însănătoșirea vieții sociale a cernavodenilor.

Al treilea mare proiect este tot unul de necesitate majoră și anume aducțiunea de agent termic secundar pe toată suprafața locuită a localității inclusiv la locuințele de peste canal și reducerea costului energiei termice prin eliminarea pierderilor și eficientizarea activității. 

Infrastructura este elementul de bază într-o administrație publică eficientă. Nu poți dezvoltă un oraș dacă nu îi asiguri infrastructura. Nu poți crește calitatea vieții într-un oraș dacă nu îi creezi infrastructura necesară, adică :apa, canalizare, curent, termie, infrastructura rutieră.

Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent orașul Cernavodă?

Problemă nr. 1: Lipsă de respect din partea autorității față de comunitate în ansamblul sau și față de fiecare cernavodean în parte. Autoritatea publică nu-și înțelege rolul, îndatoririle și obligațiile față de oamenii ce locuiesc aici, îndatoriri față de siguranță cetățeanului, față de interesele și nevoile cetățeanului, față de sănătatea cetățeanului, față de calitatea vieții cetățeanului. 

Problemă nr. 2: Lipsa implicări autorității publice locale în găsirea soluțiilor pentru rezolvarea problemei analfabetismului funcțional, a abandonului școlar, a discrepanței condițiilor de trăi a păturii sărace a populației și a proliferării comerțului imoral.

Problemă nr. 3: Lipsa unor proiecte de investiții care să aibă efecte, cu un valoros impact asupra calității salarizării pieței muncii a prosperității și a viitorului acestui oraș.

Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă a aparatului administrației publice locale?

O funcționare eficientă a funcționarilor publici necesită în mod esențial o organizare eficientă a întregului apărat. Primarul, viceprimarul și secretarul, împreună cu aparatul de specialitate al primarului  constituie Primăria Orașului Cernavodă. 

Conducerea, coordonarea și controlul activității curente și a personalului din cadrul compartimentelor funcționale este asigurată de către funcționari de conducere, ce au atribuții în organizarea activității, detalierea atribuțiilor, prin elaborarea pentru fiecare subordonat, a fișelor de post. Ei asigură și răspund de rezolvarea în termen, cu respectarea legislației în vigoare, a cererilor, sesizărilor și scrisorilor populației. Iau măsuri în vederea îmbunătățirii activității în cadrul compartimentului, colaborează și conlucrează cu celelalte compartimente din cadrul primăriei, răspund cu promptitudine la solicitările acestora. Răspund de creșterea gradului de competentă  profesională și de asigurarea unui comportament corect în relațiile cu cetățenii, în scopul creșterii prestigiului funcționarului public.

Viziunea mea pentru o administrație eficientă este următoarea:  reală selecție în vederea angajării celor mai bine pregătiți funcționari de conducere, înființarea unui serviciu juridic puternic, trainingul întregului personal care să-I confere siguranță în asumarea responsabilităților ce se impun, introducerea urgență a serviciului online pentru cetățeni, simplificarea la maxim a procedurilor, transferul de expertiză a funcționarilor publici prin înfrățirea Orașului Cernavodă cu Orașul Cluj.

Nimeni nu trebuie să-și permită abuzuri de funcție în ceea ce privește drepturile cetățenilor. 

Viziunea mea este un funcționar public căruia îi place să servească comunitatea. 

Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor? 

Abordarea mea va fi una total diferită de cea de până acum. Voi purta negocieri cu toate formațiunile politice pe proiectele promise populației în timpul campaniei electorale și pentru care dumnealor au fost votați. Voi lucra astfel încât toți consilierii, indiferent de partidul politic pe care îl reprezintă, să-și respecte promisiunile față de electoratul dumnealor. 

Voi introduce transparentizarea totală a activității Primăriei Orașului și a Consiliului Local, transmiterea directă și stocarea înregistrărilor ședințelor de consiliu pe site-ul Consiliului Local, astfel încât fiecare cernavodean să poată vedea oricând,  dedicarea persoanei care îi reprezintă interesele și pe care la investit cu încrederea să. Un bun exercițiu al Consilierului Local îi va asigură un nou mandat  și o viitoare ascensiune publică.

Viziunea mea este un Consiliu Local care hotărăște pentru binele și în interesul cernavodeanului.

Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al orașului.

Fac ceea ce trebuie, mă concentrez asupra viitorului, pe rezultatele pe termen lung și asupra orizonturilor, îmi asum riscuri, apelez atât la emoție, cât și la rațiune, sunt creativă, energică  și empatică. Surmontez situațiile critice. Îmi place să valorizez oamenii. Îmi plac construcțiile puternice, arhitecturile frumoase și amenajările peisagistice perene. Cultiv încrederea pentru că ea naște iubirea, iar iubirea creează comunități puternice. 

 

Cele mai populare

Recent Comments