2.4 C
Constanța
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăPrimării DobrogenePROFIL DE CANDIDAT. Horia Constantinescu: Corupția este principala problemă în Constanța

PROFIL DE CANDIDAT. Horia Constantinescu: Corupția este principala problemă în Constanța

„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.

A demisionat din PSD ca să se înscrie independent în cursa pentru funcția de primar al orașului Constanța. Horia Constantinescu s-a născut în București în anul 1974, a fost șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar în prezent este adjunctul Comisariatului Județean Constanța pentru Protecția Consumatorilor.

Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al Municipiului Constanța?

Prioritar mi se pare că trebuie evaluată activitatea fiecărui funcționar, ce și cum are de făcut, ce randament are și maximizarea performanțelor fiecăruia. În felul acesta se poate reevalua numărul de persoane necesar, pentru a limita cheltuirea banilor publici și pentru a putea maximiza performanțele instituției.

O altă prioritate este analizarea tuturor contractelor în care Primăria este implicată pentru a putea elimina căpușele existente astăzi.

Odată duse la bun sfârșit aceste două acțiuni principale, având o structură curată și un buget nevăduvit, ne putem gândi la prioritățile obligatorii. Iar pentru mine obligatoriu este să investim în copii și în tineri, să avem unități de învățământ performante, terenuri de sport, baze sportive, să existe structuri în care părinții să își poată lăsa copiii în sistem after school, pentru a nu fi nevoiți să le plătească meditații, iar ei să poată desfășura activități prin care să asigure venitul familiei. Pe trotuarele noi făcute de actuala administrație, s-ar putea să nu mai aibă cine să se plimbe, având în vedere că multe familii, la acest moment, iau în calcul mutarea în alte orașe din țară tocmai datorită lipsurilor. Orașul trebuie să investească în viitor, pe care copiii și tinerii îl reprezintă.

Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent Municipiului Constanța?

Problema principală în orașul Constanța este corupția. Pe locul al doilea aș așeza lipsa de perspectivă și logică. Iar pe locul al treilea dar, nu în ultimul rând, aș pune starea de curățenie și de confort. Poate la egală distanță și datorită celor de mai sus se află și lipsa locurilor de muncă pentru că orașul Constanța nu mai atrage investitori!

Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al orașului.

Am dovedit că pot transforma o instituție într-una performantă în slujba cetățenilor. Am dovedit că nu pot fi corupt. Am dovedit că tratez orice situație într-un mod unitar fără a face favoruri unora în defavoarea altora. Am reușit în viață și, făcând lucruri pentru mine, pot face și pentru alții! Nu vin cu mâna întinsă, ci cu siguranța că pot munci ca până acum!

Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă aparatului administrației locale?

Stabilirea clară de criterii de performanță. Eliminarea timpilor morți prin plimbarea de acte de la un birou la altul. Avansarea pe criterii de performanță, nu pe nepotisme. Eliminarea șpăgarilor din instituție. Reevaluarea permanentă a activității și performanței fiecărui funcționar.

Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?

Când vorbim de voturi în Consilul Local, vorbim de voturile constănțenilor date celor prezenți acolo. Vorbim de promisiuni făcute constănțenilor că le va fi schimbată viața în bine. Bazându-ne pe cele de mai sus nu văd ce consilieri s-ar opune unor proiecte de viitor fundamentate pe logică și obiectivitate.

Ședințele de Consiliu trebuie înregistrate și transmise live pentru a oferi cetățenilor vizibilitate în ceea ce înseamnă soarta lor. Această abordare va face pe oricare dintre eventualii consilieri “ostili” să se gândească de două ori înainte de a pune interesul politic în fața interesului cetățeanului.

Care este orașul (la nivel național sau internațional) cu modelul de administrație pe care îl admirați cel mai mult?

N-aș putea spune că există un singur model de urmat. Trebuie o deschidere mai mare către învățare. Nu trebuie să redescoperim roata și apa caldă. Trebuie analizate performanțele orașelor comparabile cu Constanța, iar acolo unde au fost realizate lucruri notabile, trebuie învățat cum, și implementat și la noi în oraș. Pentru asta trebuie să știi că în viață ai permanent de învățat și nu să te dai atotștiutor. De la litoralul italienesc și spaniol, până la Cluj și de la riviera franceză, până la Oradea, avem de învățat cum au făcut alții, pentru a nu pierde niciun minut în plus.

Prezentare personală

Actualmente sunt comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor. Am fost președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Iar înainte de a ocupa funcția de președinte am fost coordonator al corpului de control al președintelui Autorității naționale protecției consumatorilor. Ocup funcția actuală încă din anul 2017. Ca formare, sunt jurist, am absolvit Facultatea de Drept.

Citește și: PROFIL DE CANDIDAT. Mircea-Titus Dobre (Pro România): Avem pregătit un calendar al proiectelor de modernizare a Constanței

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments