Președintele CJ Constanța, promovat pe Facebook de instituții subordonate. Țuțuianu: „Manifestări absolut normale”

Mai multe instituții de cultură ale județului Constanța, aflate în subordinea Consiliului Județean (CJ), au început de la mijlocul lunii iulie să promoveze numele președintelui CJ, anunțat candidat din partea PSD pentru un nou mandat la alegerile locale din toamnă.

Campania se desfășoară pe paginile oficiale de Facebook ale celor trei instituții depistate de reporterii „Dobrogea Live”. Totul se întâmplă la finalul postărilor sau chiar în cuprinsul lor, acolo unde la Tag-uri, pe lângă Consiliul Județean Constanța (instituția care-i finanțează), a apărut și numele președintelui Marius Horia Țuțuianu. Astfel, oricine citește despre un eveniment cultural va afla că este făcut „sub coordonarea lui M. H. Țuțuianu” sau va vedea numele acestuia lângă cel al Consiliului Județean. Trebuie menționat faptul că nu toate instituțiile subordonate CJ fac acest lucru.

„Tag-urile” sunt cuvinte cheie sau etichete folosite în marketing, în special, pentru promovarea unor produse. Pe Facebook, oricine dă click pe cuvântul cheie este redirecționat către pagina sau contul respectiv. Totodată, persoana menționată în Tag primește o notificare în acest sens.

Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada” (3.644 de aprecieri pe Facebook) este cea mai înverșunată instituție care promovează numele lui Horia Țuțuianu. Doar ultimele postări, făcute după ce reporterii „Dobrogea Live” au solicitat un punct de vedere, nu cuprind TAG-ul respectiv.

„Nu încurajăm propaganda”

Într-un răspuns transmis „Dobrogea Live”, Centrul „Teodor T. Burada” explică faptul că programul anual al evenimentelor este aprobat de Consiliul Județean. Aceste evenimente „au rolul de contribui la dezvoltarea cunoașterii, promovarea actului cultural – artistic și a valorilor culturale tradiționale, de a dezvolta și crește vizibilitatea instituției și sunt în deplină concordanță cu misiunea, scopul și obiectivele asumate”.

De asemenea, Centul „NU încurajează prin evenimentele organizate acțiuni sau activități de propagandă sau prozelitism ale unor entități/personalități publice sau private. Totodată, are dreptul de a promova relația interinstituțională cu Consiliul Județean Constanța ca principal susținător al activității sale”. Din păcate, reprezentanții Centrului Cultural Județean nu au răspuns la întrebarea de ce au ales, începând cu luna iulie, să promoveze numele președintelui CJ.

„Este normal ca președintele să știe pe ce se duc banii”

Și pe pagina oficială de Facebook a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (5.184 de aprecieri) a început să fie menționat Marius Horia Țuțuianu. Directorul instituției, Sorin Marcel Colesniuc, a explicat reporterilor „Dobrogea Live” că muzeul este o instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța, al cărui președinte este Marius Horia Țuțuianu.

„Este normal ca președintele Consiliului Județean Constanța, principalul ordonator de credite, să știe pe ce se duc banii pe care îi alocă instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța. Dl președinte a fost ”tăguit” tocmai pentru a fi informat asupra faptului că la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se desfășoară activități științifice, culturale și educative, bineînțeles cu respectarea măsurilor pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu noul coronavirus”, spune Colesniuc.

El nu este de acord cu ideea că este promovat președintele CJ, ci doar că este bifat Tag la postări pentru a i se atrage atenția că, „în ciuda restricțiilor impuse de Starea de alertă, la muzeu se desfășoară, în continuare, chiar și în zilele de week-end, activitățile științifice, culturale și educative programate pentru acest an”.

Și pe pagina de Facebook a Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” (3.113 aprecieri) a început să apară Tag numele lui Țuțuianu. Reprezentanții instituției de cultură nu au transmis până la această oră nici un punct de vedere cu privire la acest lucru.

Ce spune Marius Horia Țuțuianu

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu ne-a transmis un punct de vedere cu privire la prezența numelui său pe paginile oficiale de Facebook a celor trei instituții de cultură ale județului.

Pentru corecta informare, prezentăm integral opinia președintelui CJ:

„Concret, cele trei instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Constanța nu fac altceva decât să facă publică o realitate absolut normală: CJC le-a alocat sumele necesare desfășurării activităților specifice în perioada stării de necesitate, precum și în cea de alertă, iar eu, în calitate de președinte al acestei instituții, i-am sprijinit  în toate demersurile făcute pentru a putea oferi publicului constănțean spectacole de excepție și în mediul online și, mai nou,  în aer  liber. 

Am considerat și voi considera întotdeauna că publicului  din Constanța  trebuie să îi fie oferite forme de manifestare culturală de calitate, atât în perioadele obișnuite, cât și în cele dificile  precum cea pe care o traversăm din cauza SARS – COV- 2.  

Faptul că instituțiile de cultură din subordinea CJC menționează, în postările lor, sprijinul acordat de instituția pe care sunt abilitat să o conduc nu este ilegal și nu are nici o conotație politică în condițiile în care nu se face vorbire sau scriere despre candidatul Marius Horia Țuțuinau și nici nu își îndeamnă spectatorii sau vizitatorii să mă voteze.

Că niște realizări evidente făcute publice de instituțiile beneficiare sunt privite în cheie electorală este strict problema celor care, intenționat, doresc acest lucru. Ca să nu mă gândesc la cei care chiar vor să își facă o brumă de campanile electorală, folosind un pretext cel puțin nefondat.”

Sursa foto: Facebook

Citește și: Scurta carieră a Nicoletei Bercaru la șefia Centrului Cultural „Teodor T. Burada”

Urmărește-ne pe:

Doneaza