Producțiile TV realizate înainte de 1989 ar putea fi marcate cu simbolul „C” – cenzură

Remus Negoi, senator USR de Constanța, anunță că a depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii audiovizualului în sensul marcării producțiilor realizate în perioada comunismului cu însemnul C (cenzură).

„Trebuie să ne aducem aminte permanent, mai ales zilele acestea, în ce condiții de cenzură au muncit românii, inclusiv realizatorii de filme sau teatre”, susține senatorul.

Propunerea legislativă urmărește doar să atragă atenția asupra contextului în care au fost create producțiile audiovizuale, realizate în condiții socio-politice care nu permiteau libertatea de creație și de exprimare. Inițiatorul spune că propunerea legislativă nu urmărește sub nicio formă să restricționeze sau să interzică aceste producții audiovizuale.

„Programele realizate în acea perioadă aveau drept scop legitimarea regimului, prin distorsionarea realității, iar difuzarea acestor materiale propagandiste în mediul audiovizual românesc în zilele noastre, poate induce o imagine deformată, în special în rândul tinerilor care nu au trăit într-un regim totalitar. Peste 45% din populația actuală a României avea vârstă preșcolară sau nu se născuse la momentul Revoluției din decembrie 1989 și această categorie de populație nu are experiența directă a vieții într-un regim totalitar și este mai vulnerabilă la propaganda directă sau indirectă”, arată Remus Negoi.

Senatorul explică faptul că, așa cum celelalte însemne de avertizare (AP – cu acordul părinților, 12 – interzis minorilor sub 12 ani, etc.) protejează împotriva nudității, violenței, discursului obscen, etc., este indicat să apară și însemnul C (cenzură) în cazul producțiilor audiovizuale realizate în perioadele totalitare.

Inițiativa legislativă a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului spre dezbatere și adoptare în comisiile de lucru și plen.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza