Este Vergil Chițac primarul care va demola bisericile ridicate ilegal de Teodosie?

Judecătorii Tribunalului Constanța au stabilit definitiv că una dintre bisericile ridicate ilegal de Arhiepiscopia Tomisului poate fi demolată.

Biserica izvorul Tămăduirii Constanța

Obligația de a demola biserica „Izvorul Tămăduirii” (zona Macul Roșu – foto sus), situată pe bulevardul Tomis din municipiul Constanța, îi revine Arhiepiscopiei Tomisului în termen de 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. În cazul în care instituția condusă de IPS Teodosie nu face acest lucru, instanța autorizează primăria să demoleze construcția ridicată fără autorizație.

Apropierea lui Teodosie de foștii edili ai Constanței, Radu Mazăre și Decebal Făgădău (ambii PSD) este de notorietate. Primul i-a permis episcopului să ridice biserici fără autorizații de construcție, al doilea a anunțat că în mandatul său nu se va demola nicio biserică.

Citește și: Făgădău vrea să finanțeze „ctitoria lui Radu Mazăre”. 100.000 de lei pentru o biserică neterminată de 15 ani, sediu de firmă privată – Dobrogea Live

Doar că perioada lor a trecut, iar la cârmă a venit Vergil Chițac (PNL) cel care înainte de a fi primar a condus Asociația „Constanța Altfel”, exact asociația care s-a luat la trântă în instanță cu Teodosie. Ei sunt cei care au obținut suspendarea autorizației de construcție în cazul bisericii din parcul Casei de Cultură.

Este greu de crezut că Teodosie va da ordin preoților să demoleze biserica ridicată ilegal în urmă cu 20 de ani. De aceea, sarcina va cădea în curtea Primăriei Constanța, iar amiralul Chițac va fi pus în fața unei dileme: demolează sau nu o biserică? Riscă Vergil Chițac să fie criticat de unii și comparat cu Ceușescu „cel care demola biserici” în perioada în care Teodosie semna angajamente cu Securitatea?

Vergil Chițac poate alege varianta punerii în executare a unei sentințe care îl obligă să facă asta, iar opoziția făcută lui Teodosie îi va aduce un oarecare capital de imagine în rândul constănțenilor sătui până peste cap de episcopul care a făcut doar ce a vrut el prin acest oraș.

Biserica Sf. Haralambie din Constanța

Biserica din zona Macul Roșu nu este singura cu probleme. La câteva sute de metri mai încolo este biserica celebră prin faptul că un stâlp de iluminat public îi trece prin acoperiș (biserica Sf. Haralambie – foto sus). Și aici vorbim de o biserică ridicată fără niciun fel de autorizație. și aici, primăria trebuie să obțină o decizie judecătorească în ceea ce privește o încălcare a legii.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza