25.4 C
Constanța
vineri, iulie 30, 2021
AcasăActualitateFăgădău vrea să finanțeze „ctitoria lui Radu Mazăre”. 100.000 de lei pentru...

Făgădău vrea să finanțeze „ctitoria lui Radu Mazăre”. 100.000 de lei pentru o biserică neterminată de 15 ani, sediu de firmă privată

Biserica este neterminată de 15 ani, iar în sfântul locaș își are sediul o firmă privată care face afaceri în domeniul pelerinajelor. Primarul Decebal Făgădău vrea să le dea preoților de acolo 100.000 de lei din bani publici.

Biserica Sfântul Arhidiacon Ștefan din parcul Gării Constanța a fost înființată în acte la câteva luni după venirea lui Teodosie (2001) ca arhiepiscop pe meleagurile unde Radu Ștefan Mazăre era la primul mandat de primar. Așa se poate explică și hramul ales, Sfântul Arhidiacon Ștefan.

Deși presa din Constanța a scris în nenumărate rânduri despre „ctitoria lui Mazăre”, construirea bisericii propriu-zise a început în anul 2005. De atunci, mulți preoți s-au perindat pe acolo dar niciunul nu a reușit să facă mai mult decât câteva ziduri inestetice într-un parc al orașului.

Biserica Sf. Ștefan Constanța

Iată că după 15 ani de când Ștefan (sfântul sau primarul) așteaptă să se mai construiască ceva acolo, actualul primar al Constanței, Decebal Făgădău (PSD), urmașul lui Mazăre, a pus pe ordinea de zi a Consiliului Local propunerea de a acorda acestei biserici suma de 100.000 de lei. Motivul: „continuarea lucrărilor de construire a lăcașului de cult”.

Deocamdată nu se știe câți bani au fost alocați de Consiliul Județean, Primăria și Consiliul Local Constanța sau Secretariatul de Stat pentru Culte pentru „continuarea lucrărilor de construire a lăcașului de cult” din parcul Gării. Cert este că, după 15 ani, arată după cum se vede în imagini.

Biserica Sf. Ștefan Constanța

Același Decebal Făgădău vrea ca orașul să finanțeze cu bani și alte biserici: 50.000 de lei cu TVA inclus pentru Parohia Sfântului Ioan Botezătorul, în vederea continuării lucrărilor de pictură a lăcașului de cult; 50.000 de lei cu TVA inclus tot pentru Parohia Sfântului Ioan Botezătorul, în vederea continuării lucrărilor de pictură murală a lăcașului de cult; 100.000 de lei cu TVA inclus parohiei Sfântul Ștefan, în vederea continuării lucrărilor de construire a lăcașului de cult; 100.000 de lei cu TVA inclus parohiei Adormirea Maicii Domnului 1, în vederea continuării lucrărilor de restaurare și conservare a picturii murale a lăcașului de cult.

Conform unui album editat de Arhiepiscopia Tomisului, biserica Sfântul Ștefan este „un monument grandios în construcție”. El va avea, nu se știe când, o lungime de 33 de metri, înălțimea de 30 de metri (cât un bloc de 8 etaje) și lățimea de 22 de metri.

De asemenea, în incinta bisericii își are sediul societatea comercială Nazareth International SRL, administrată de Ion Balamaci (asociat unic Dan Balamaci), care are cifra de afaceri de peste 110.000 de lei pe an, iar profitul este de aproape 80.000 de lei pe an. Firma privată se ocupă cu organizarea unor pelerinaje.

Cele mai populare

Recent Comments