Semnalul de alarmă este tras de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD), într-o postare făcută pe pagina oficială Facebook și semnată (MM).
„Incredibil, pădure de arbori ornamentali în zona renaturată Zaghen! Deși legislatia de mediu, inclusiv Legea RBDD (82/93, republicata) interzice introducerea de specii de plante și animale alohtone (străine, introduse voit ori accidental) iată ca în Zaghen găsim 76 de salcii crețe/răsucite (Salix matsudana ‘Tortuosa’ ). Ca bonus, de fapt malus, zeci de salcami si sălcioare (Elaeagnus angustifolia), specii de asemenea ce nu trebuie plantate in zone naturale ori renaturate”, se arată în postare.
Culmea este că proiectul „Reconstrucție ecologică în polderul Zaghen din Rezervația Biosferei Transfrontaliere Delta Dunării România/Ucraina” a avut ca obiectiv general “Conservarea diversităţii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de floră şi faună sălbatică din zona lacului Zaghen”, iar primul obiectiv specific a fost „Reconstrucţia ecologică a unor tipuri de habitate specifice ecosistemelor deltaice din zona Lacului Zaghen”.
„Deci specii locale, autohtone! Este adevărat, sunt plantați și arbori autohtoni”, spun specialiștii INCDDD.
Mai grav este faptul că proiectul a fost implementat de trei parteneri: Primăria Municipiului Tulcea, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare RA Bucureşti, iar ARBDD este exact instituția despre care ai crede că are specialiștii necesari pentru a nu face asemenea erori.
„Zeci și zeci de proiecte de mediu, gândite, scrise și implementate de specialiști, dar din cu totul alte domenii, nu acelea care ar trebui! Fiecare face ce vrea, ferm convins că este în posesia adevărului absolut, fără să mai consulte institutii din domeniu, cu zeci de ani de experiență. Acum sunt necesare măsuri de redresare, măsuri care să fie elaborate de specialiștii din domenii ca ecologia, botanica, zoologia, silvicultura s.a.”, mai spun cei din Institut.