Primăria Mangalia renunță la un mare eveniment internațional pe care îl califică “delicat” în contextul conflictului din Ucraina

Conducerea Primăriei Mangalia a decis să elimine a 7-a ediție a festivalului internațional Kurultai din lista de evenimente ale acestui an, și propune consilierilor locali să scoată municipalitatea din postura de partener al celui mai mare eveniment etnic din Dobrogea, demers considerat de organizator un act de sabotaj.

Propunerea Primăriei va fi votată astăzi într-o ședință extraordinară a Consiliului Local, cu numai trei săptămâni înainte de data programată pentru desfășurarea evenimentului cultural-sportiv în Portul Turistic (16-18 septembrie).

Festivalul este organizat de Asociația Uniunea Democrată Tătară și a fost asumat în calitate de partener de către Primăria Mangalia prin Hotărâre de Consiliu Local (HCL) încă de la începutul anului, când a fost votată lista de evenimente pentru 2022.

kurultai 3
Extras din HCL-ul în care festivalul Kurultai figurează pe lista evenimentelor din 2022

Kurultai este cel mai mare eveniment internațional din Dobrogea care are la bază cultura tătară, la care organizatorii susțin că și-au confirmat prezența peste 500 de invitați din peste 20 de țări, printre care diplomati de rang înalt din ministerele culturii și sportului din Kazakhstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Pakistan și Turcia.

De asemena, în cadrul evenimentului va avea loc un congres cu 30 de oficiali ai țărilor turcice.

“Situația este cel puțin delicată”

Prin proiectul de hotărâre care vizează anularea festivalului, Primăria argumentează că nu poate gestiona un festival de asemenea amploare fără semnarea prealabilă a unui parteneriat, colaborare care ar fi fost solicitată de către organizator abia în urmă cu două săptămâni.

Kurultai 2
Extras din Proiectul de Hotărâre prin care Primăria justifică renunțarea la festival

Pe de altă parte, viceprimarul Mangaliei, Dragoș Angelescu, a confirmat pentru “Dobrogea Live” că în spatele deciziei de anulare a evenimentului se află lista oficialilor invitați din țări care până în prezent nu s-au delimitat ferm de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

“Am înțeles că au lansat invitații internaționale, poate și către zona Federației Ruse, Kazakhstan, Kârgâzstan. Nu știm în acest moment care este lista oficialilor și participanților la festival. Astăzi, cu mai puțin de o lună înainte de eveniment nu avem habar despre invitațiile care s-au făcut, nu știm formatul. Ei s-au folosit de numele Primăriei Mangalia. În climatul socio-politic actual, situația este cel puțin delicată. Să te apuci să faci invitații internaționale în numele autorității locale e în afara limitei legii”, ne-a explicat viceprimarul Mangaliei.

“Ne pot sabota, dar nu ne pot opri!”

La rândul său, Naim Belgin, președintele Uniunii Democrate Tătare (UDT), șeful asociației care organizează evenimentul susține că Primăria Mangalia sabotează festivalul, întrucât parteneriatul nu era condiționat de semnarea unui document, atâta timp cât ediția din 2019 s-a desfășurat în asociere între cele două părți fără încheierea unui parteneriat.

“În 2019 am făcut primul eveniment cu ei (Primăria Mangalia n.r.) și nu am semnat nimic. Bănuiam că odată introdus pe agenda de evenimente se va proceda la fel și vom lucra la fel de bine ca în trecut. Dacă ei nu mai pot să mențină standardele din 2019, noi ne arătăm disponibilitatea să rezolvăm și partea lor. Niciun eveniment organizat în Mangalia cu sprijinul Primăriei nu s-a făcut în baza semnării unui parteneriat. Plus de asta, nu am făcut invitații în numele Primăriei, ci am menționat că festivalul este organizat cu sprijinul ei, așa cum s-a și angajat prin introducerea lui în lista de evenimente”, a declarat pentru “Dobrogea Live” Naim Belgin.

Președintele a adăugat că dacă propunerea Primăriei va fi votată favorabil în Consiliul Local, asociația pe care o conduce va organiza festivalul cu sprijinul operatorilor privați în altă locație – “Ne pot sabota, dar nu ne pot opri!”.

Kurultai este la a 7-a ediție și până în prezent a fost cel mai mare eveniment din Dobrogea care promovează cultura și sportul popoarelor turcice.

Programul evenimentului cuprinde organizarea de cupe mondiale la șapte sporturi aflate în lista patrimoniului UNESCO, spectacole de muzică și dansuri, reconstituiri istorice, dar și un congres la care vor participa oficiali din țările turcice.

Edițiile anterioare au fost organizate în Mangalia, Venus, Techirghiol și Constanța.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza