19.4 C
Constanța
vineri, august 12, 2022
AcasăActualitatePrimăria Constanța vrea să cumpere 150 de autobuze „ecologice”, dar consultă și...

Primăria Constanța vrea să cumpere 150 de autobuze „ecologice”, dar consultă și variante poluante

Primăria Constanța și CT BUS au anunțat că s-a „demarat procedura premergătoare achiziției a 150 de autobuze ecologice”, dar din proiect reise că iau în calcul și cumpărarea de vehicule poluante.

Deși au început procedurile de consultare a pieței, administrația locală nu s-a hotărât dacă noile autobuzele „ecologice” vor fi electrice, pe bază de CNG (gaz natural comprimat) sau CNG hibrid, în cazul ultimelor două sisteme de propulsie fiind vorba în continuare de vehicule poluante.

Astfel, nu este clar de ce în proiectul cu numele “Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin construcția unui nou depou și achiziția de mijloace de transport în comun ecologice, destinate transportului public” se iau în calcul și variante de vehicule poluante.

Un vehicul cu propulsie pe bază de gaz natural comprimat este cu numai 30% mai puțin poluant față de un motor convențional.

Prețul și autonomia, criteriile de decizie

Contactat de Dobrogea Live, directorul general CT BUS, Bogdan Niță, a spus că nu s-a luat încă decizia dacă se va opta pentru achiziția de autobuze electrice sau pe bază de gaz comprimat, întrucât „trebuie văzute ofertele producătorilor, iar ulterior se va face un balans referitor la preț, autonomie, calitate etc”.

Întrebat de ce nu s-a exclus din start achiziția de autobuze complet nepoluante, acesta a spus că “trebuie avut în vedere referințele de preț pe fiecare tip de propulsie. Referința pentru un autobuz electric este de până la 550.000 de euro per unitate, cea pentru hibrid este de până la 350.000 euro, iar pentru CNG este de până la 250.000 euro”, a explicat șeful CT BUS.

El a adăugat că pentru achiziția noilor autobuze se va încerca obținerea de fonduri europene.

Autobază nouă electrică sau CNG

​Potrivit Primăriei, scopul proiectului este achiziția de autobuze ecologice (CNG, CNG hibrid sau electrice) pentru înlocuirea celor 79 de autobuze MAZ care deservesc rutele existente, dar și pentru înființarea a încă șapte noi trasee.​

“În funcție de tipul de propulsie propus, se va lua în calcul amenajarea unei autobaze noi. CT BUS va investi semnificativ în infrastructura de încărcare. În cazul în care se va opta pentru o instalație electrică, va fi necesară instalarea a cel puțin 70 de stații duble de încărcare rapidă și lentă pentru autobuzele electrice. În cazul achiziționării de vehicule pe bază de CNG sau CNG hibrid, toate ofertele depuse vor conține obligatoriu și infrastructura de alimentare cu gaz”, se arată în anunțul Primăriei.

În urmă cu doi ani, Primăria Constanța a cumpărat 104 autobuze Isuzu pe care a plătit aproximativ 100 milioane lei. Măsura a fost puternic contestată de opinia publică, întrucât nu s-a optat pentru achiziția de vehicule electrice, iar banii plătiți au fost împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Spre comparație, Municipalitatea din Cluj a achiziționat anul trecut cu fonduri europene și elvețiene nerambursabile 41 de autobuze complet electrice.

Cele mai populare

Recent Comments