Bărcile de mare viteză reprezintă o problemă pentru ecosistemul Rezervației Biosferei Delta Dunării. În timp ce unii operatori economici folosesc aceste ambarcațiuni pentru a transporta rapid turiștii, organizațiile de mediu spun că ele sunt un pericol la adresa peștilor și păsărilor.
Fostul guvernator al Deltei Dunării, Mălin Mușatescu, a postat o fotografie cu mai multe bărci de viteză care stau în Murighiol în așteptarea turiștilor. el spune că aceste ambarcațiuni vor transforma canalele în adevărate bulevarde aglomerate.
„40 de bărci rapide, cu motoare de 150 – 250 CP, așteaptă la Murighiol turiștii. Mai sunt 20 de astfel de bărci la Lebada, 30 la Sf. Gheorghe, 20 la Crișan, alte câteva zeci la Tulcea și Sulina. Turismul în viteză, cu ture de o zi, va transforma canalele deltei în bulevarde aglomerate. Poluare, distrugerea ecosistemelor acvatice, dispariția păsărilor. Într-un cuvânt ape moarte, transformate în simple căi de navigație pentru turiștii care nu apucă să înțeleagă nimic din Deltă”, spune fostul guvernator.
În anul 2019 a fost lansat radarul Deltei, un soft care permitea monitorizarea traseului și vitezei cu care se deplasează o ambarcațiune înregistrată oficial la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Viteza permisă era diferenţiată pe zone (canale interioare şi lacuri): 5 km/h, 15 km/h, 40 km/h. Pe căile navigabile (braţele Dunării şi traseul navelor până la localităţile Mila 23 şi Caraorman), viteza de navigaţie este cea stabilită de Autoritatea Navală Română, pentru tipul de ambarcaţiune sau navă folosită.
Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării prevede că nerespectarea regulilor de navigaţie şi circulaţie pe teritoriul rezervaţiei înseamnă contravenţie, dacă nu are elemente de infracţiune conform legii penale. Sancţiunea este între 250 şi 700 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice este între 320 şi 1.000 lei.
FOTO: FB/Mălin Mușatescu