Primăria Constanța vrea să concesioneze iluminatul public al orașului cu 29 mil. lei, pentru 5 ani

Primăria Constanța intenționează să concesioneze către un operator privat, pentru cel puțin 5 ani, serviciul de iluminat public al orașului, potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local supusă consultării publice.

Suma estimată pentru contractul de concesiune este de 29 milioane lei, se arată într-un studiu comandat de municipalitate, potrivit căruia, dacă serviciul de iluminat ar rămâne în gestionarea Primăriei, cheltuielile s-ar ridica la 36 milioane euro pe o perioadă de 5 ani.

“Motivele prezentate recomandă ca fiind oportună delegarea gestiunii sistemului de iluminat public către un operator cu experiență, care să posede capacitatea tehnică, organizatorică, dotarea și experiența managerială, bonitatea și capacitatea financiară necesare prestării serviciului încredințat”, se precizează în studiul menționat.

Contractul va putea fi prelungit după expirarea perioadei de concesiune fără organizarea unei noi licitații, ci doar printr-un vot al consilierilor municipali.

HCL-ul este însoțit și de un regulament al iluminatului public, care prevede înlocuirea tuturor lămpilor cu sisteme de iluminat pe tehnologie LED, demers care ar putea reduce consumul de energie electrică cu 46%.

Același document recomandă dotarea cu sisteme speciale de iluminat a 20 de treceri de pietoni, fără a se preciza de ce proiectantul s-a limitat la acest număr.

În prezent, proiectul se află în transparență decizională, iar în următoarea perioadă va fi supus votului consilierilor locali.

Sursa foto: Primăria Constanța/Claboo Media

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza