Confort Urban va plăti firme private să-i facă treaba

Primăria Constanța a elaborat un proiect de Hotărâre potrivit căruia Confort Urban va putea să transmită către firme private lucrările și serviciile care îi depășesc capacitatea de execuție.

Practic, dacă compania Primăriei va aprecia că nu este capabilă să realizeze o lucrare sau un serviciu cu care a fost însărcinată, poate decide să delege respectiva execuție către operatori privați, prin atribuire de contracte.

La această practică se putea apela și până în prezent, însă în limita a doar 5% din volumul lucrărilor.

În noua reglementare, votată ieri de consilierii locali, acest plafon este eliminat fără a se preciza însă cum se va stabili volumul de lucrări pe care Confort Urban le disponibiliza.

În documentul aprobat se menționează că în urma noilor prevederi “impactul bugetar va fi pozitiv pentru autoritatea publică locală care nu va deconta, în nicio situație, la tarife mai mari decât cele aprobate delegatului”.

Cu alte cuvinte, Primăria nu va plăti operatorilor privați lucrări ale căror costuri pot depăși tarifele practicate de Confort Urban.

Însă, este de subliniat că tot în ședința de Consiliu Local de pe 31 august s-au votat noile grile de tarife pentru lucrări și servicii aferente Confort Urban, care sunt majorate semnificativ față de cele anterioare.

Invitație la contracte atribuite discreționar

Este de așteptat ca noile reguli locale privind transferarea lucrărilor publice către operatori privați să întețească contractele controversate din Constanța, mai ales în contexul adoptării recente a proiectului de lege privind achiziţiile publice directe, care a ridicat plafonul peste care se impune organizarea de licitații.

De exemplu, pragurile pentru achiziţiile publice directe pentru lucrări au crescut de la 450.200 lei la 900.400 lei fără TVA.

Altfel spus, dacă valoarea lucrării nu depășește această sumă, contractul poate fi atribuit discreționar fără prea mare efort.

Noile reguli din proiectul Primăriei coincid cu numirea lui Teo Hira la șefia Confort Urban, care, din calitatea anterioară de director RAEDPP, a atribuit contracte cu dedicație (detalii aici) și a repartizat case RAEDPP pe linie de rudenie.

În proiectul de Hotărâre inițiat de primarul Vergil Chițac nu se explică de ce Primăria nu a luat în calcul capitalizarea și redimensionarea Confort Urban pentru a face față volumului de lucrări.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza