Primăria Constanța a demarat procedurile de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează regenerarea urbană a teritoriului de 420 ha din zona industrială Oil Terminal.
Tema de proiectare a PUZ-ului gândită de conducerea municipalității prevede, printre altele, “relocarea Gării CFR și realizarea unui HUB de transport intermodal în proximitatea autostrăzii“.

În mod firesc, înaintea demarării proiectării unui astfel de plan, Primăria Constanța ar fi trebuit să se consulte cu toate părțile implicate, în speță cu proprietarul Gării și a căii ferate din oraș – adică Ministerul Transporturilor prin Compania Națională de Căi Ferate (CFR).
Am solicitat reprezentanților CFR să ne transmită dacă instituția a fost înștiințată de planul Primăriei Constanța de relocare a gării, însă aceștia au răspuns că administratorul infrastructurii feroviare nu a fost nici consultat și nici înștiințat de intenția conducerii municipalității.
“Până în prezent, Sucursala Regională CF Constanța nu a fost consultată și nici informată de către Primăria Municipiului Constanța, cu privire la proiectul de „Elaborare Plan Urbanistic Zonal – Relocarea Gării CFR și realizarea unui HUB de transport intermodal în conexiune cu proximitatea autostrăzii“”.
Amintim că prin PUZ-ul inițiat Primăria Constanța se urmărește reconfigurarea întregii zone industriale Oil Terminal, care include și infrastrucura feroviară a Gării Constanța, dar și viitorul cartier pe care dezvoltatorul Iulius îl proiectează pe o suprafață de 40 ha. Primarul Vergil Chițac a afirmat recent că pe teritoriul de 420 de ha vizat de PUZ se vor realiza investiții de 2,86 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta cel mai scump proiect imobiliar din România postdecembristă.
Îți recomandăm și:
Domnilor și Doamnelor, lua-ți aminte în ce Țară trăim.
Să meargă la Madrid, să vadă gărileAtocha,Principe Pio, în plin centru al orașului.Aștia din orașul nostru nu fac decât să distrugă,cu ură.Sensuri unice fără logică,sunt canalizări care nu funcționează, parcări rezidențiale fără număr, măriri de impozite,individul ăsta parcă urăște orașul.Trezește-te,primarule, că nu mai putem tolera!Cred că locuitorii ar trebui să -și spună păsul cu toată forța și să protesteze!
Dar pe locuitorii orașului Constanța i-a întrebat dacă sunt de acord cu această mutare ?
Primaria Constanța încă nu este in stare să înceapă lucrările de construire parcului verde pe fostul spatiu al RAR din zona Compozitori, la mai bine de 3 ani de când s-au lăudat că o vor face, Str. Constantin Bobescu din Constanța este Fără trotuare de peste 11 ani…, dar vorbim de „cel mai scum proiect imobiliar din Romania la Constanța”, o glumă proastă
Cei de la primărie am impresia că au venit alegerile și nu au ce face cu banii cum se dovedească că s au furat din ei gara să fie lăsată unde e nu le aparține din câte am citit aici aparține CFR ului dacă ei vor să și facă infrastructură CFR și cale ferată separat să fie iubiți mai bine s ar apucat să facă un metrou până la Vama Veche sau tren de viteză ceva până la Mangalia sau Vama Veche
Sunt atatea proiecte ce trebuiesc facute in Constanta,care nu mai este oras turistic de multi ani,si cheltuim banii aiurea!Dl. Chitac ar trebui sa gandească cum să „produca” bani și să reducă impozitele care apasă pe umerii constăntenilor!Gândește pozitiv pt.contribuabili dle Primar,e bine sa visezi dar mai și munciți ,că ai o mulțime de slujbași care nu-și acopera salariile!!
Stațiile de cale ferată se proiectează și-și se construiesc cit mai aproape de centrele orașelor pentru ca împreună cu autobuzele, troleibuzele, tramvaiele, gara navală, chiar și taximetrele să devină hub-uri de transport RADIAL pentru tot orașul. Asta apropo de mobilitatea urbană care la niște analfabeti funcționali este doar o lozinca fără conținut din PNRR și programul Anghel Saligny. Ducem stația la margine și apoi va trebui să facem transport specializat de acolo în toate zonele orașului. Bezna absolută a minții.
Stațiile de cale ferată se proiectează și-și se construiesc cit mai aproape de zonele centrale ale orașelor pentru ca împreună cu autobuzele, troleibuzele, tramvaiele, gara navală, chiar și taximetrele să devină hub-uri de transport RADIAL pentru tot orașul. Asta apropo de mobilitatea urbană care la niște analfabeti funcționali este doar o lozinca fără conținut din PNRR și programul Anghel Saligny. Ducem stația CFR la margine și apoi va trebui să facem transport specializat de acolo în toate zonele orașului. Bezna absolută a minții.